На вихід, батюшко! Українські віряни продовжують «прощатись» iз Московським патріархатом

15.02.2017
Ще одна церковна громада Тернопільщини вирішила розпрощатися з Московським патріархатом.
 
У селі Котюжини Збаразького району на загальних зборах села переважною більшістю голосів було вирішено вийти з-під юрисдикції Московського патріархату і стати парафією УПЦ КП.
 
І хоч частина вірян (здебільшого літні люди, яким складно відмовлятися від старих звичок і переконань) не розділили рішення односельців, представники громади попросили священика, який багато років правив тут у церкві святого Першомученика Стефана, залишити храм, натомість запросили іншого, що представляє Київський патріархат.
 
Відтак ініціативна група розпочала підготовку документів для офіційної перереєстрації, а в храмі вже відбулася перша «немосковська» літургія.
 
«Як не дивно, враховуючи попередній досвід, цього разу все відбулося без сутичок та конфліктів зi стороною, що вірна церкві Кирила. Напевно, присутність бійців «Правого сектору», які взяли участь у Службі Божій, стимулювала їх до неконфліктності», — прокоментували подію представники тернопільського «Правого сектору», яких котюжинські противники Московського патріархату запросили для забезпечення охорони порядку.
 
Тим часом колишній, промосковський, настоятель храму разом зi своїми симпатиками звернувся в поліцію із заявою про начебто рейдерське захоплення сільської церкви. Так само трактують подію й інформаційні ресурси УПЦ МП.