Біотехнологічні інвестиції

14.02.2017
Завод із виробництва біопрепаратів, які підвищують ефективність вирощування сільськогосподарських культур, заплановано побудувати у Волинській області. Як повідомила прес-служба департаменту агропромислового розвитку Волинської ОДА, в Україні найближчим часом передбачається будівництво трьох заводів, де почнуть серійно виготовляти такі препарати. Сучасні технології їх застосування дозволяють мінімізувати хімічне забруднення природних ресурсів у процесі сільськогосподарського виробництва.
Зокрема, йдеться про виготовлення декількох препаратів на основі ґрунтових бактерій.
«Препарати, які планується виробляти, сьогодні широко використовують європейські господарства. Їх досліджували на базі волинських агропідприємств, зокрема в агрофірмі «КамАЗ-Агро» та державному підприємстві «Агрофірма «Луга Нова», — повідомив заступник директора з наукової роботи Інституту цукрової промисловості Петро Борисюк.
У найближчі два роки буде також запущений в експлуатацію комплекс із виробництва біогазу. Його почнуть будувати в селі Соколів Тернопільської області. Цей комплекс стане спільним виробництвом українського агропромислового підприємства «Захід Агропродукт» та австрійської компанії, що спеціалізується на біоенергетиці. Сучасне обладнання для новоі біогазової станції на Тернопільщину поставлять австрійці. Загальна вартість проекту перевищує два мільйони євро. Отриману від використання біогазу електроенергію керівники підприємства планують використовувати для власних потреб, зокрема для опалювання великої загальноосвіт­ньої школи. Крім електроенергії і тепла, комплекс вироблятиме екологічно безпечне добриво для ґрунту.
Тим часом у Козятині на Вінниччині з допомогою німецьких інвесторів планують реалізувати ще один екопроект: побудують завод для виготовлення біогазу з пшеничної соломи.