Будували і будемо будувати: Ізраїль легалізував тисячі незаконно зведених споруд на палестинських землях

08.02.2017
Будували і будемо будувати: Ізраїль легалізував тисячі незаконно зведених споруд на палестинських землях

Тут розселилися ізраїльтяни.

Парламент Ізраїлю постфактум узаконив нелегальне будівництво численних споруд ізраїльтянами на приватних землях палестинців.
 
Увечері в понеділок відповідний законопроект у третьому й останньому читанні підтримали 60 депутатів Кнесету, у той час як 52 парламентарії проголосували проти суперечливого документа, повідомляє «Німецька хвиля». 
 
Досі ізраїльське законодавство визнавало законними лише ті єврейські поселення, які були побудовані на палестинських територіях, що визнані Ізраїлем як державна земля.
 
На територіях, які перебувають у приватному володінні, будівництво було заборонено.
 
Новий закон легалізував заднім числом близько чоти­рьох тисяч одиниць житла, зведених на приватних землях палестинців «через незнання або з ініціативи держави».
 
Для власників землі передбачено виплату компенсацій або надання альтернативної земельної ділянки.
 
Цей закон гостро критикувався багатьма депутатами Кнесету, оскільки, на думку опозиції, це рішення може нашкодити інтересам країни, а в Організації Об’єднаних Націй заявляли, що такий крок зменшить шанси на встановлення миру між двома народами, інформує «Франс Пресс».
 
Критики вважають цей закон таким, що уможливлює часткову анексію Ізраїлем Західного берега річки Йордан.
 
Прихильники закону стверджують, що він дозволить людям, які несанкціоновано поселились на палестинській землі, жити без остраху бути виселеними з власних помешкань.
 
Проте суперечливий закон може бути оскаржений у судовому порядку.
 
Нагадаємо, у грудні 2016 року Рада Безпеки ООН ухвалила резолюцію з вимогою до Ізраїлю припинити поселенську діяльність на палестинських територіях.
 
У резолюції наголошується, що така політика Ізраїлю є порушенням міжнародного права та становить перешкоду для ізраїльсько-палестинського врегулювання.
 
Ізраїль і раніше зневажав ви­знані у світі правила співіснування. А тепер, коли новий президент США Дональд Трамп зайняв більш поблажливу, навіть заохочуючу позицію відносно ізраїльських поселень, ніж його попередник Барак Обама, Ізраїль відчув себе з повністю розв’язаними руками.
 
Прем’єр-міністр Беньямін Нетаньяху негайно анонсував нову хвилю розбудови ізраїльських поселень. Упродовж останніх тижнів Ізраїль зробив кілька практичних кроків на підтримку будівництва поселень.
 
Законопроект, схвалений у понеділок, отримав неоднозначну оцінку в суспільстві і, скоріше за все, його оскаржать у суді. Генпрокурор Ізраїлю Авіхай Мандельбіт назвав законопроект неконституційним і заявив, що не захищатиме його у Верховному суді.
 
Палестинці вже засудили закон. «Це ескалація, яка призведе лише до більшої нестабільності й хаосу», — заявив представник палестинського лідера Махмуда Аббаса.
 
На цей час вже близько 600 тисяч євреїв живуть у 140 поселеннях, побудованих після ізраїльської окупації 1967 року Західного берега річки Йордан і Східного Єрусалиму.
 
Поселення, згідно з нормами міжнародного права, вважаються незаконними, хоча Ізраїль заперечує це.