На Миколаївщині нові орендарі зі зброєю захопили олієпресовий завод

08.02.2017
Збройне захоплення Братського олієпресового заводу в селищі міського типу  Миколаївської області вчинили нові орендарі території підприємства.
 
Попереднє керівництво підприємства заявляє про рейдерське захоплення підприємства та вже сповістило про нього поліцію, СБУ й прокуратуру.
 
Заяву про рейдерське захоплення разом із пакетом підтверджуючих документів терміново надіслали у Міністерство юстиції, Генпрокуратуру та Національне антикорупційного бюро України.
 
«Погрожуючи застосуванням вогнепальної зброї, колектив підприємства змусили залишити територію олієпресового заводу, — заявив директор підприємства Анатолій Доценко. — Нині підприємство заблоковано групою озброєних осіб у бронежилетах i щодня зазнає збитків через вимушений простій. Складні погодні умови сприяють розморожуванню обладнання, яке швидко втрачає працездатність, зірвані контракти на постачання продукції постійним замовникам, зар­плати людям не виплачуються».
 
За словами Анатолія До­ценка, загарбники підробили документи, переписавши підприємство на підставних осіб.
 
До Єдиного державного реєстру внесли протиправну інформацію про «нових» власників та директора, а також змінили юридичну адресу підприємства.
 
Тим часом представники нового власника стверджують, що завод нібито був переданий їм в оренду на законних підставах.
 
Про нових власників відомо тільки те, що вони представляють великий бізнес у містах Дніпро та Кропивницький.
 
Раніше глава Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник повідомляв  про існування нової форми рейдерства.
 
Зокрема, він заявив про масові звернення, що надходять від керівників підприємств різних регіонів країни з приводу втручань до Реєстру нерухомості.
 
Один iз перших випадків подібного роду був пов’язаний зі спробою рейдерського захоплення Регіональної торгово-промислової палати Миколаївської області.
 
Наступним потерпілим виявився Іллічівський олійножировий комбінат, де група «тітушок» також спробувала взяти підприємство під свій контроль. 
 
Як правило, рейдери йдуть на захоплення тих українських підприємств, які перебувають на стадії банкрутства або ж iз якоїсь причини не можуть виплатити кредиторам старі борги.