Інь і янь кулінарії

08.02.2017
Інь і янь кулінарії

Щаслива сім’я Фетісових.

Люблю романтичні історії. Хоч дехто і скептичний до «ванільних» розповідей про неземне кохання, але все одно розчулюється, коли бачить, як хтось щоразу терпляче чекає когось, радіє комусь, пишається, поважає, турбується і чесно і щиро ділить усі випробування навпіл. І йдеться не про квітково-цукерковий період побачень, а про роки спільного життя, які зберігають перші почуття.
От якраз ці роки — це лакмусовий папірець для почуттів. Мудрі пари знають, як їх залишити свіжими і красивими. Краса у стосунках — це ціле мистецтво! Як і кулінарія.

Закохані один в одного і в маленьку донечку Анастасію

Тетяна і Валерій Фетісови цим мистецтвом взаєморозуміння володіють сповна. Моє знайомство з ними, правда, почалося прозаїчно: із зацікавлення вишуканими стравами, які вони готують спільно, з «консультації» смаку, корисності й поживності сирів, у яких вони тонко розуміються, з їхнiх рецептів печива, салатиків, які вже встигла полюбити, з порад корисного і смачного харчування, з кулінарних секретів — словом, усього того, що нам наразі також знадобиться. 
Але їхня історія значно цікавіша за кулінарні секрети. 
«Історія любові Валерія і Тетяни чудова і незвичайна. Він — iз сім’ї потомствених сталеварів, вона — доярка в третьому поколінні. Їхнє знайомство відбулося на збиранні врожаю, спекотним серпневим вечором, — починає розповідати цю історію Валерій під мої заокруглені очі і відразу ж щиро сміється: жарт! Бо все було значно банальніше (це — як для кого, я би не сказала, що банальніше). 
Валерій поїхав навчатися і працювати в Німеччину. Якось у Кельні, під звуки запальної бачати, він зустрів тендітну карооку дівчину з «місцевих». Здивуванню не було меж, коли з’ясувалося, що дівчина — його землячка. Через два роки Валерій запропонував Тетяні не тільки руку і серце, а й обручку. 
«Здійснилася ця знаменна подія на самій крайній точці Західної Європи — мисі Рока (CabodaRoca), розташованому в 40 км від Лісабона, перед бурхливими хвилями Тихого океану», — патетично продовжує Валерій під посмішку дружини Тетяни. Пара вирішила для спільного життя повернутися в Україну, відгуляли весілля. Закохані один в одного і в маленьку донечку Анастасію.
Вони вважають, що чекати Дня святого Валентина, щоб порадувати свою половинку, зов­сім не обов’язково — це має бути щоденним приємним заняттям. Але щоб акцентуватися на своїх відносинах, знайти часу більше для близьких сердець і просто приємно провести час у цей день — чудова нагода.
Любов і печиво
Валерій вважає, що приготування романтичних сніданкiв-обідiв-вечерь не повинно займати багато часу, тобто їх слід продумати заздалегідь. Він так і робить, приміром, готує в’ялене м’ясо чи заготовлює в’ялені помідори для приготування корисних смаколиків. «Як казав Децим Юній Ювенал «Mens sanain corpore sano», що означає «У здоровому тілі — здоровий дух». Щоб і дух і тіло залишалися якомога довше здоровими, необхідне правильне харчування і, звичайно, смачне», — підсумовує він. 
Тетяна радить готувати їжу легку і необтяжливу, а в родинних «застіллях» вона відповідає за десерти — також легкі, вишукані і приємні на смак.

Готуємо заздалегідь

Ще до Дня святого Валентина є трохи часу, тому чоловікам на замітку — поради Валерія Фетісова, як заздалегідь приготувати в’ялену яловичину, це, за його словами, пісне м’ясо з великим вмістом білку і низьким вмістом жиру. 
Треба буде кілограм яловичини (вирізки або філе), кілограм крупної морської солі, по столовій ложці чорного меленого перцю, чебрецю, розмарину, орегано, паприки (і всього, що вам подобається зі спецій) та 4 зубчики частинку. 
Якщо ви виберете вирізку — м’ясо вдасться м’яким і ніжним, а якщо філе — тонким і трохи жорстким, як хамон. 
Насамперед зачищаємо м’ясо від плівок. Крупну сіль перемішуємо з перцем. М’ясо за бажанням ріжемо на поздовжні шматки — кілограм м’яса можна розрізати на 2-3 такі смужки. Половину солоної суміші викладаємо на дно форми, зверху укладаємо м’ясо. Засипаємо сіллю, що залишилася з перцем. Закриваємо плівкою і ставимо в холодильник на 12 годин. Потім м’ясо промиваємо, обсушуємо і даємо полежати ще 12 годин у холодильнику на полиці, нічим не закриваючи. Трави і спеції подрібнюємо, часник пропускаємо через прес, все розмішуємо і натираємо ним м’ясо. Загортаємо в кілька шарів марлі або тонку серветку, тільки не дуже щільно, щоб м’ясо «дихало». Перев’язуємо мотузкою і ставимо його в холодильник на тиждень. Можна просто покласти на полицю, але доведеться пару разiв на день його перевертати, а можна прикріпити до полиці м’ясо на гачок. Так воно буде в’ялитися зовсім без вашої участі. Через тиждень воно готове! Хоча можна його там тримати ще довше — це той випадок, коли від цього воно стає ще смачнішим. Келих червоного вина (свято ж!) приємно підкреслить смак приготованого вами м’ясця. Отож час є, чоловіки, беріться за роботу!
Із салатів Валерій готуватиме італійський з в’яленими помідорами. Помідори він приготував заздалегідь власноруч і впевнений, що цей делікатес є заготовленим у багатьох родинах, бо це дуже корисно і смачно. «У в’ялених помідорах багато грубої клітковини, яка значно поліпшує роботу шлунка. Вони — чудові антидепресанти, бо сприятливо позначаються на роботі нер­вової системи. У складі цього продукту є серотонін, який ще називають «гормоном щастя». За рахунок цього поліпшується настрій і загальне самопочуття. Крім цього, регулярне споживання в’ялених помідорів позитивно позначається на роботі мозку і покращує пам’ять», — спонукає до в’ялення помідорів Валерій і обіцяє рецепт делікатесу, як тільки на полях з’являться ці червоні комірчинки здоров’я. А наразі їх можна придбати в супермаркетах і переконатися в особливому смаку страв iз ними — приміром, у салаті. 
Інгредієнти для салату: 100 г в’я­лених помідорів, 100 г моцарели, морквина, червона цибулина, 100 г листкової зелені (салат, шпинат, рукола, гірчиця, інша, яку виберете), 11 г консервованої кукурудзи, оливкова олія, сіль, перець. 
Листкову зелень помити і посушити з допомогою паперових рушничків. Додати кукурудзу і потерту на крупну тертку моркву.  Далі викладаємо невеликі кульки моцарели, порізану на півкільця цибулю і, звичайно, самі в’ялені помідори (якщо вони великі, поріжте їх на смужки). Насамкінець салат треба посолити, поперчити і заправити оливковою олією. Перемішати і подавати на стіл. Але салати,  наголошує Валерій, — річ дуже індивідуальна. Якщо ваші рідні люблять якісь інгредієнти особливо — додавайте їх також, це лиш підкреслить смак і заявить про вашу посилену увагу до того, кого пригощатимете. До цього салату «личитиме» пармезан, каперси, будь-яка зелень — подумайте, що смакуватиме вам, і додавайте. 
Тетяна Фетісова пропонує спекти пісне імбирне печиво, а оскільки мені вже пощастило його скуштувати в її «виконанні», раджу вам не відмовлятися від такої пропозиції. Хрумке, ошатне, пахуче, пряне, воно так і тане в роті, залишаючи найприємніший післясмак. Головне — печеться швидко і приємно, особливо коли думаєш про того, кому воно «адресуватиметься». 
Інгредієнти для печива: 2 склянки борошна, половина склянки цукру, банан (якщо маленькі — два), 150 г олії, пакетик розпушувача, півтори столові ложки меленого імбиру, чайна ложка апельсинової цедри, чайна ложка кориці, половина чайної ложки гвоздики і трішки солі. 
Очистіть від шкірки банан і розімніть у пюре. Змішайте цукор та олію і збийте міксером або блендером. Додайте борошно, розтертий банан і решту інгредієнтів і знову збийте міксером або блендером до однорідної маси. Розкачайте тісто не товстіше 1 см і поріжте його на фігурки (формочками чи ножем). Викладіть на вистелене папером для випічки деко і ставте в духовку на 10 хвилин при температурі 200 градусів. До чаю чи до кави, особливо якщо вона — на двох, краще і не придумати! 
 

РОМАНТИЧНО

Якщо плануєте романтичний вечір при свічках — гармонію його доповнять білосніжні солодкі кошики з ягодами. 
Цю красу приготувати також нескладно. Знадобиться 4 білки і склянка цукру — це для кошиків. А для начинки: 400 г м’якого сиру, 100 г сметани, цукор за смаком, будь-які ягоди (наразі — заморожені або консервовані, якщо не знайдете свіжих). 
Білки, до яких порціями слід всипати цукор, збити до стану м’яких стійких піків. Застелити деко пекарським папером, висадити кільцями з мішка білкову масу і випікати близько півтори години при температурі 100 градусів.
Для крему перемішати в однорідну масу сир, сметану і цукор у блендері. Заповнити безе кремом, готові білкові кошики з сиром оформити ягодами, прикрасити зеленими листочками м’яти і подавати на радість. 
Пиріг iз яблуками і меренгою — це справжня «аромотерапія» і легкість, подібна до хмаринок. Такий пиріг не залишить байдужим нікого. Спечіть на День закоханих — зробіть його по-справжньому незабутнім!
Для тіста знадобиться 300 г борошна, 250 г сиру, по 100 г цукру і сметани, жовток, трошки солі і ваніліну та пакетик розпушувача. Для начинки: 4 яблука (середні), 70 г цукру, чайна ложка кориці. Для меренги: 2 білки і 100 г цукру. 
Цукор і сир змішати, додати до них жовток і сметану, потім  порціями борошно з ваніліном і розпушувачем і замісити тісто, щоб не прилипало до рук. Порізати очищені яблука, збризнути лимонним соком, присипати корицею і цукром, перемішати начинку. Ви­стелити форму папером для випічки, змастити маслом, викласти тісто, сформувати бортики, покласти начинку. Поставити в духовку з температурою 180 градусів приблизно на 25 хвилин. Приготувати меренгу зі збитих міксером білків iз додаванням цукру або цукрової пудри. Дістати форму, змастити пиріг меренгою, повернути в духовку з температурою 160 градусів на 15 хвилин. Дочекатися, щоб пиріг прохолонув, і витягти з форми. 
Без випічки можна «спекти» зефірний торт — шанувальникам зефіру присвячується! 
Потрібно 300 г печива, 150 г розтопленого масла, 8 зефірин, 2 пакети фруктового желе, 3 столові ложки желатину, 2 склянки води, 200 г масла, 150 мл молока, склянка цукрової пудри.
Подрібнити печиво і змішати його з розтопленим маслом. Роз’ємну форму застелити фольгою, викласти крихти з печива, сформувавши бортики, і поставити в холод на годину. Желатин змішати з желе, залити водою і залишити на 20 хвилин. Прогріти желе до розчинення желатину, остудити. На печиво викладаємо половинки зефіру, заливаємо половиною желе і ставимо в холод на 30 хвилин. Потім викладаємо ще зефір і виливаємо решту желе. Ставимо на годину в холод. Збиваємо масло з пудрою, додаючи потроху молоко. Торт намащуємо кремом і прикрашаємо, як підказує бурхлива фантазія.
Так само легкими та оригінальними, на переконання Тетяни Фетісової (та й на моє — також), будуть сирні тістечка з фініками та мигдалем. На 300 г м’якого сиру треба буде плитка чорного шоколаду, 4 фініки, по 2 столові ложки сметани та меду, жменя мигдалю.
З’єднати сметану з цукром або медом, старанно розмішати. Дрібно потерти шоколад. Намочити руки, покласти на долоню сирну масу, використовуючи ложку. Зробити корж, у центр покласти фінік без кісточки і (або) мигдальний горіх. Загорнути начинку, щоб вийшли кульки, обкачатив шоколадній стружці. Покласти тістечка з сиру на тарілку і поставити на півгодини в холодильник, щоб вони охололи.
А якщо часу на приготування зовсім обмаль, але спільна кава або чай — це головне, спечіть просту, але всіма улюблену ягідну шарлотку — запах насиченого ягідного літа лише підкреслить насиченість почуттів. Треба буде 3 яйця, по склянці цукру та кефіру, півтори склянки борошна, чайна ложка соди чи пакетик розпушувача, 4 столові ложки цукру, 3 столові ложки вівсяних пластівців, 300 г ягід (які є під рукою) і чайна ложка кориці. 
Збити всі інгредієнти. На дно застеленої форми викласти 2 столові ложки цукру, висипати пластівці і посипати рештою цукру. Викласти ягоди і залити тістом. Пекти 40 хвилин при 180 градусах. Перевірити шпичкою. Дістати з духовки та охолодити, потiм ви­йняти з форми і викласти  на таріль. Посипати цукровою пудрою.
Як бачите, пожива для кохання — проста і необтяжлива. І на першому місці в цьому зовсім не страви, а повага одне до одного, бажання порадувати і взаєморозуміння аж до кулінарних уподобань своєї половинки. Готуйте смачно і з любов’ю — кохання окрилює і в цьому! n