Пільгова оренда: влада придумала, як стимулювати в Україні вирощування органічної продукції

08.02.2017
Міністерство аграрної політики та продовольства України разом iз Державною службою з питань геодезії, картографії та кадастру розробляють новий механізм підтримки виноградарства і стимулювання виробництва органічної продукції.
 
Він передбачає проведення спеціалізованих земельних аукціонів.
 
Низкою таких спецаукціонів учасникам ринку запропонують земельні ділянки для виробництва органічної продукції і вирощування винограду за пільговими орендними ставками.
 
Але пільги вступатимуть у дію тільки після початку фактичної реалізації інвестпроекту: закладання насаджень, початку процесу сертифікації органічного виробництва, тобто підтверджених і фіксованих намірів.
 
У разі недотримання визначених аукціонних умов орендні ставки повернуть до ринкового значення, на рівень середнього показника у відповідному районі.
 
«Виробництво органічної продукції та виноградарство офіційно визначені як пріоритетні напрямки держпідтримки. Держава має у своєму розпорядженні ресурс, який може застосувати як один із засобів стимулювання цих галузей, — пояснює перший заступник міністра агрополітики Максим Мартинюк. — У комплексі з іншими складовими дер­жавної підтримки це створить потужний ефект для їх розвитку». 
 
За словами Мартинюка, в першу чергу землі для органічного виробництва знаходитимуть серед земель запасу — перелогів, що не були у використанні тривалий час, щоб скоротити інвестору період отримання сертифіката відповідності.
 
У разі, якщо на перших спецаукціонах буде зафіксовано високий попит на земельні ділянки, практика їх проведення може бути розширена.