Дихайте глибше!

07.02.2017
Кілька років тому в Одесі з’явився незвичний товар — консерви з «Одеським повітрям». Товар користувався неабияким попитом, хоча і продавці, і покупці до такої ідеї поставилися з гумором, адже «Одеське повітря» стало одним з атрибутів знаменитої одеської «Гуморини».
А от у Китаї на повному серйозі нещодавно надійшли у продаж пластикові банки з чистим повітрям із гір Цинь Лін, зібраним у лісопарку Ніньдун. І попит на них перевершив усі сподівання: перші 800 семилітрових пляшок ціною у 20 юанів (близько 3 доларів) у провінції Шенсі були розпродані вмить. 
У цьому нічого дивного немає — загазованість у китайських містах зростає такими темпами, що люди в респіраторах там стають звичним явищем. І хоч яким би дивним нам не видавався б новий товар, не факт, що за кілька десятків років, а то й раніше, до нього звикнуть, як звикли ми до бутильованої джерельної води, яка тепер є традиційним товаром будь-якого супермаркету. Мабуть, «чисте повітря з Китаю» скоро замовлятимуть і у нас через популярні інтернет-магазини.
Водночас стає сумно. Сто років тому фантаст Олександр Бєляєв у романі «Продавець повітря» описав ситуацію, коли чисте повітря стає товаром. Тоді це видавалося фантастикою, а тепер... «Футурологія стає реальністю», зазначають користувачі соцмереж.