Колізей під парасолькою

03.02.2017
Колізей під парасолькою

Колись тут влаштовували бої гладіаторів, а тепер це культурний об’єкт.

Після двадцяти століть очікувань старожитній амфітеатр у Вероні «Арена», який за розмірами з шести античних римських амфітеатрів, що залишилися у світі, поступається лише римському Колізею, нарешті отримає дах. У міжнародному конкурсі на встановлення даху з-поміж 87 наданих проектів перемогли німецькі архітектори з фірми GMP Architekten. Італійські організатори конкурсу ставили перед його учасниками кілька вимог. По-перше, установлення покриття в жодному разі не повинно пошкодити історичної, культурної та архітектурної пам’ятки, час зведення якої датується приблизно 30-м роком нашої ери. Покриття також не повинно спотворити історичний вигляд споруди. І, нарешті, дах має бути рухомий, простий в експлуатації, а також легкий у практичній реалізації. 
У своєму проекті німецькі архітектори найкращим чином поєднали всі ці вимоги, передусім вирішили питання захисту споруди у випадку негоди. Вартість реконструкції невисока, враховуючи масштаб робіт — 13,5 млн. євро. Спеціальна комісія також прискіпливо оцінила, чи німецький проект не вплине негативно на акустику арени, на якій відбуваються оперні постановки та концерти. Ці культурні заходи досі дуже залежали від примх погоди. 
Проект-переможець передбачає прикриття арени своєрідним віялом загальною площею 12 тис. квадратних метрів. Це розсувне «віяло» буде виконане з водонепроникної тканини і буде відкриватися та складатися дуже просто. Після складання його можна приховати у кільцевому футлярі на вершині муру, як парасольку. 
Колись на арені амфітеатру у Вероні відбувалися бої гладіаторів та бої з дикими тваринами, а тепер це об’єкт культури на 30 тисяч глядацьких місць. Спочатку споруда мала три яруси, але під час землетрусу 1117 року найвищий iз них обвалився. Ремонтні роботи розпочалися в добу Ренесансу. 
Стосовно найславетнішого старожитнього амфітеатру світу — Колізею в Римі, то його реконструкція розпочалася ще наприкінці 2015 року. Вона розрахована на п’ять років і коштуватиме приблизно 20 млн. євро, які виділило міністерство культури Італії. У відреставрованому Колізеї також відбуватимуться великі культурні заходи, які будуть старанно відбиратися міністерством як за художньою вартістю, так і з міркуваннями збереження історичної споруди.