Мутні схеми — мутний Дніпро

03.02.2017
Днями під стінами Кабінету Міністрів зібралися черкаські активісти, аби в черговий раз довести владі, що будувати Канівську ГАЕС — це влаштувати екологічну катастрофу на Дніпрі і в Україні.
Люди тримали у руках плакати «Канівська ГАЕС — загроза довкіллю», «П. Гройсман, ваш «розвиток гідроенергетики» загрожує екологічній безпеці України», «Мутні схеми — мутний Дніпро», «В каламутній воді рибу ловити?»  та вимагали скасувати «Програму розвитку гідроенергетики на період до 2026 року», яка передбачає спорудження Канівської гідроакумулюючої електростанції.
Пікетувальники переконані, що нове будівництво на Дніпрі додасть ще більше екологічних проблем, які й нині має головна річка нашої країни, адже 80% населення України споживає дніпровську воду.
«Проблема в тому, що взагалі немає довіри до теперішньої виконавчої влади, зокрема до Кабінету Міністрів. Бо це він ухвалює програму, відповідно до якої й має початися будівництво Канівської ГАЕС. Немає довіри, тому що у нас дуже часто за такими проектами стоїть корупційний дерибан. І нічого більше», — обурюється Віталій Чміль, член виконавчого комітету Канівської міської ради.
За словами народного депутата Андрія Іллєнка, родина якого тісно пов’язана з Канівщиною і який теж виступив на мітингу під Кабміном, Україні потрібно вирішувати питання з енергетикою, але треба робити це так, щоб не знищувати природне середовище, бо це буде стратегічним програшем.
«Треба робити це економічно виправдано задля того, щоб ті гроші, які вкладаються у певні проекти, працювали на державу, мали економічну доцільність. Теба робити це так, аби не було корупційних схем, на яких наживалися чиновники», — наголосив пан Андрій.
За словами канівчанина, екс-міністра культури України Ігоря Ліхового, в питанні будівництва Канівської ГАЕС не може бути компромісу.
Нагадаємо, що це не перший протест українців проти зведення ГАЕС у Каневі. «УМ» розповідала про це раніше у матеріалах —«Будівництво Канівської ГАЕС — енергетична безпека України чи небезпека для українців», «Для будівництва скандальної Канівської ГАЕС вирубають 1000 гектарів лісу».