На Львівщині створять заповідник задля збереження торф’яників

01.02.2017
Незабаром біля Львова може з’явитись ландшафтний заказник «Торфовище Білогорща» площею 119,6 га.
 
Про це йшлося на нараді в департаменті екології та природних ресурсів Львівської ОДА, передає прес-служба. Новий заповідник хочуть створити, аби зберегти унікальні торфово-болотні комплекси на Головному європейському вододілі з найглибшим у регіоні заляганням покладів торфу (понад 7 м).
 
Серед учасників дискусії — науковці, керівники профільних владних структур, а також представники громади Рясне-Руської, Зимноводівської сільради та міста Львів, на землях яких і пролягатиме заказник.
 
«Територія, яка може стати заповідною, вирізняється високим біотичним різноманіттям. За результатами наукових досліджень фахівців львівських провідних наукових установ, тут зростають 42 види рідкісних рослин та зафіксовано місця поширення 25 видів тварин», — розповів Руслан Гречаник, директор обласного департаменту екології та природних ресурсів.
 
Він також додав, що ініціювали створення ландшафтного заказника загальнодержавного значення «Торфовище Білогорща» мешканці Львова.
 
Невдовзі їхнє клопотання також погодило Міністерство екології та природних ресурсів України.
 
Під час наради присутні розглянули особливості створення територій та об’єктів природно-заповідного фонду. Адже процедура вимагає узгодження їх організації з власниками та користувачами земельних ділянок, органами місцевого самоврядування та зацікавленими організаціями.
 
За словами Руслана Гречаника, цей процес є досить копітким і відповідальним та у багатьох випадках залежить від конструктивізму органів місцевого самоврядування. Далі планують узгодити позиції місцевих рад, на території яких планується заповідник, а також підготувати якісний картографічний матеріал.