Заснути і прокинутися

31.01.2017
Заснути і прокинутися

Винайдений ученими антидот зможе рятувати життя отруєним чадним газом. (Фото з сайта mc-panaceya.ru.)

Дослідження американських учених, які відкривають шлях до розробки антидоту від отруєння чадним газом, може зробити справжній прорив у медицині. Як повідомляє фаховий часопис ScienceTranslationalMedicine, дослідники Лінь Ван та Кінзі Су з університету Пенсильванії у місті Піттсбург у рамках досліджень зі знаходження антидотуму від чаду помістили мишей у замкнений простір, занурили їх у сон і підключили гризунів до приладів моніторингу життєво важливих функцій. Потім до боксу з мишами напустили 3% чадного газу (СО). Така кількість чадного газу негайно вбиває більшість людей. 
Миша піддавалася впливу чадного газу впродовж 4,5 хвилини. Впродовж цього часу її артеріальний тиск упав, а серцевий ритм став нерегулярним — чіткі признаки отруєння чадним газом. Після цього тваринці ввели внутрішню ін’єкцію розробленої в університетській лабораторії ін’єкції. Буквально через мить артеріальний тиск миші почав зростати і вона повернулася до нормальних показників життєдіяльності та стала почувати себе нормально. Це перший такий результат в історії досліджень у боротьбі з чадним газом. До цього часу антидоту при отруєнні чадним газом не існує, але тепер з’явилася надія на його розробку. 
Чадний газ діє на організм двома способами. Перший тісно пов’язаний з гемоглобіном, який під впливом СО втрачає здатність зв’язуватися з киснем та транспортувати його до тканин людського організму. Це пояснюється тим, що СО є більш спорідненим із гемоглобіном, ніж кисень, який так потрібен нашому організму. Другий спосіб — СО блокує процес дихання в мітохондріях, енергетичних клітинах організму. 
На цей час найкращим засобом лікування від отруєння чадним газом, винайденим понад 50 років тому, є гіпероксигенація, тобто дихання пацієнта чистим киснем під високим тиском, фактично — накачування отруєного таким необхідним йому киснем. Учені перепробували численні методи відділення моноксиду вуглецю (СО) від гемоглобіну, але жоден із них не виявився дієвим. Дослідники з мишами пішли іншим шляхом. Вони вводили тваринкам нейроглобін — білок, який домінує в головному мозку живих організмів. Завдання нейроглобіну— захистити мозок від інсульту. Але більш детальний аналіз показав, що до нейроглобіну завжди прикріплені частинки СО, єдиний продукт розпаду гемоглобіну. 
Інший американський учений Марк Глодвін після отримання результатів досліджень на мишах висунув теорію, що саме нейроглобін може стати антидотом при отруєнні чадним газом. До такого висновку його наштовхнули результати власних досліджень, згідно з якими нейроглобін зв’язував чадний газ у 500 разів сильніше, ніж гемоглобін. При введенні мишам смертельної дози чадного газу і нейроглобіну як антидоту виживали 87 відсотків тваринок. «Це феноменальне відкриття і феноменальна речовина. Вона відділяє окис вуглецю від гемоглобіну», — сказав один із дослідників Лінделл Вівер, який безпосередньо проводив дослідження в барокамері з порятунку отруєних чадним газом тварин. Учений, який наразі займається лікуванням отруєних чадним газом за допомогою традиційного методу кисневого накачування в спеціалізованій клініці міста Солт-Лейк-Сіті, зазначив: отруєння чадним газом активує низку реакцій організму, які спричиняють пошкодження нервової та серцево-судинної систем. Довготермінові наслідки отруєння чадним газом є дуже складними. Антидот, можливо, і знайдено, він врятує життя, але не всі важливі життєві функції. Хіба що буде введений негайно після отруєння. 
До речі, про статистику. Українські ЗМІ з початком опалювального сезону повідомляли про випадки отруєння чадним газом мало не щоденно, а за більш ретельною американською статистикою щороку у США чадним газом отруюються понад 50 тисяч жителів, із яких у середньому 500 помирають.