Люди гинуть за бурштин

31.01.2017
Попри запевнення представників влади про тимчасове вирішення проблеми з незаконним видобутком бурштину, на Поліссі, в бурштинових районах, усе частіше трапляються випадки внутрішніх «розборок» і все частіше головним аргументом у них виступає зброя. Два тижні тому «УМ» писала про інцидент, який стався у Старому Селі на Рівненщині, коли місцеві жителі з мисливської рушниці поранили трьох мешканців сусіднього району. Через тиждень в Олевську — ще в одному бурштиновому центрі — у натовп молоді біля клубу полетіла граната, від чого двоє чоловіків загинули, ще кілька отримали поранення. А цими вихідними просто серед білого дня перестрілка зі смертельними наслідками сталася в одному iз сіл Сарненського району — Люхчі.
Як повідомили місцеві жителі, жертвою нападу невідомих став один із скупників бурштину. Близько 14-ї дня до будинку, розташованого в центрі села, під’їхали п’ятеро невідомих і викликали господаря в гараж «на розмову». За деякий час у гаражі піднявся галас. Стривожений цим, батько господаря вибіг iз будинку і кинувся до гаража, однак його зупинили постріли з автомата «Калашникова». 54-річний чоловік помер за 15 хвилин у машині швидкої допомоги. Також у гаражі знайшли пораненого скупника.
Самих нападників за кілька годин рівненська поліція затримала аж поблизу обласного центру, на автомобільній заправці біля села Бармаки. В машині правоохоронці знайшли цілий арсенал: два пістолети «Форд», один Макарова та автомат «Калашникова» та набої до них. Подробиці операції одразу ж з’явилися у «Фейсбуці» на сторінці міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. Щоправда, там не було жодної згадки ні про бурштин, ні про стрілянину в Люхчі. 
Натомість журналіст ТРК «Рівне-1» Дмитро Леонтіюк у коментарях на «Фейсбуці» припустив, що до цього можуть бути причетні люди з львівської кримінальної структури, яку місцеві називають «кепки», яка «засвітилася» і на подіях в Олевську. «Математика дуже проста: пацанчики, частина з яких асоціювала себе з «кепками» в певні періоди часу, їдуть брати скупника з очікуваним кушем у 100-150 тисяч доларів плюс «товар». Щось іде не так і... смертельне поранення отримує батько скупника. Чи діяли пацанчікі автономно? Теоретично можливо, але не менша вірогідність й іншого. Отут і має спрацювати передусім оперативний блок», — написав він. Тут же журналіст зазначив, що після Олевська на рахунку криміналітету були іще інциденти в селі Федорівка Гощанського району та ще кілька епізодів. Але «без вогнепально поранених і резонансу», зазначає Леонтіюк.
Зараз у селі тривають слідчі дії, до яких залучено і самого постраждалого. Справу розслідує Рівненське обласне управління поліції. 
 

Законотворчість

«УМ» неодноразово нагадувала про те, що ще з квітня 2015 року у Верховній Раді лежить прийнятий у першому читанні законопроект №1351-1 «Про видобування та реалізацію бурштину». Під час закриття 5-ї сесії Верховної Ради один з авторів закону Борислав Розенблат звернувся до парламенту з проханням проявити політичну волю і вирішити це питання раз і назавжди. «Скільки ще треба втратити життів, скільки треба втратити ще лісового фонду і втратити бюджетних коштів, щоб ми нарешті зрозуміли, що бурштин належить народу України, а не кримінальним структурам, які сьогодні грабують нашу країну?» — зазначив він.
А поки закон мовчить, у руках людей починає говорити зброя. А її на Поліссі за цей час накопичилося чимало.