Під Авдіївкою захопили опорний пункт ворога (відео)

31.01.2017
Під Авдіївкою захопили опорний пункт ворога (відео)

Бійці облаштовують захоплений "опорник". (Фото з ФБ-сторінки 72-ї бригади)

Місто Авдіївка під окупованим Донецьком останнiми днями знову стало «найгарячішою точкою» на східному фронті. До того ж захисники України, які тримають оборону промзони Авдіївки, своїми подвигами та самопожертвою знову вписали це місце до літопису української військової слави. Щоправда, літопис їхньої звитяги пишеться кров’ю. 
 
За словами міністра оборони Степана Полторака, завдяки чітким і вмілим діям захисників України було захоплено опорний пункт противника. Мовляв, після штурму ворогом району авдіївської промзони українські військовослужбовці перейшли в наступ та зайняли важливий пост, що має стратегічне значення, передає прес-служба Міноборони
 
За даними штабу АТО, лише впродовж неділі та першої половини понеділка в запеклих боях із ворогом загинуло семеро українських воїнів iз 72-ї окремої механізованої бригади, щонайменше 14 бійців отримали поранення, ще 4 — травмовано. 
 
Якщо в неділю за незалежність України наклало головою п’ятеро героїв, то вже у понеділок зранку — ще двоє. Вічна пам’ять! 
 
Наразі відомі прізвища лише чотирьох полеглих воїнів, які оприлюднили їхні побратими з 72-ї бригади: 23-річний капітан, заступник комбата Андрій Кизило, 25-річний молодший сержант Володимир Бальченко, 28-річний солдат Дмитро Оверченко і 34-річний сержант Володимир Крижанський.
 
За даними журналіста Андрія Цаплієнка, капітан Кизило та ще двоє його бійців загинули від вибуху ворожої міни калібру 120 мм. 
 
 
 
                                                  Капітан Андрій Кизило. 
 
В неділю ворог гатив по авдіївській «промці» з мінометів і танків, а жорсткі бої безперервно тривали впродовж 19 годин, то вже у понеділок окупанти підтягнули до лінії фронту реактивну артилерію. Ворог веде обстріли по всій лінії зіткнення від Донецького аеропорту до Ясинуватської розв’язки.
 
Таку безсилу лють загарбників викликала нищівна поразка з чималими втратами, якої їм завдали захисники України в неділю. Адже, відбивши ворожі атаки, наші воїни перейшли у контрнаступ і не лише відбили у бойовиків нові, стратегічно важливі позиції ближче до Донецька, а й узяли під вогневий контроль Донецьку фільтрувальну станцію.
 
 
 
За даними української військової розвідки, знищено 15 бойовиків, 24 — поранено і ще трьох узято в полон. Серед ліквідованих — один iз найдосвідченіших ватажків терористів Іван Балакай на прізвисько «Грек», який зрадив військовій присязі у 2014 році. Цей терорист воював проти української армії ще за часів окупації Слов’янська навеснi 2014 року. Саме він ініціював штурм позицій ЗСУ на «промці» в неділю й поплатився за це. 
 
Пізніше, у 72-й бригаді повідомили, що за підтвердженими даними, протягом двох днів боїв загинуло близько сотні окупантів. Адже лише до моргу в Калинінському районі Донецька поступило 60 трупів. Тоді як ліквідованих місцевих бойовиків у терористичній ДНР ніхто не рахує. 
 
«У неділю, під час ранкових сутінків противник намагався атакувати сили АТО, що займають позиції в районі  Кам’янки та Крутої Балки. Через кілька годин на цих же рубежах російсько-окупаційні війська організували два мінометні обстріли, випустивши понад 30 мін. Дещо пізніше, після 13-ї години, окупанти атакували позицію «Шахта Бутівка» з боку Спартака. Це був відволікаючий удар iз метою  розпорошити сили АТО й ускладнити управління військами в боях за авдіївську промзону. Ця агресивна провокація також завершилася невдало для противника», — пізніше повідомив подробиці бою речник Міноборони з питань АТО Олександр Мотузяник.
 
 У 72-й бригаді наводять інші деталі важкого бою 29 січня: «О 4.30 ранку ворог почав масовані обстріли з мінометів 120-го, 82-го калібрів, ствольної артилерії та стрілецької зброї в районі Авдіївки. Мешканці південної частини міста мали змогу впродовж трьох годин спостерігати в нічному небі та фіксувати на фото й відео з боку окупованого Донецька в бік авдіївської промзони численні трасери, освітлювальні міни та інше. Після артпідготовки, о 6.30, окупанти зробили спробу штурмувати наші позиції, — та, зазнавши втрат, змушені були відступити на другу лінію оборони. Переслідуючи ворога, наші бійці захопили його позиції, закріпившись там і поліпшивши своє тактичне положення».
 
І хоча ворог уже понад добу веде інтенсивні та щільні обстріли з мінометів та артилерії по Авдіївці, Опитному та Кам’янці й навіть хаотичні обстріли мирних кварталів, це не допомогло йому повернути втрачені позиції. 
 
«Отримавши підтримку від інших підрозділів бригади, в Авдіївці військовослужбовці мужньо тримаються на своїх позиціях, включаючи захоплені у ворога внаслідок рішучої контратаки. Ми готові до будь-яких несподіванок як iз боку ворога, так і в плані наших перспектив», — зазначають бійці 72-ї бригади.
Саме місто Авдіївка в ході боїв було знеструмлено.