Закономірність поколінь

31.01.2017
Закономірність поколінь

Марта Костюк стала четвертим представником українського тенісу, кому вдалося виграти юніорський «Гранд слем». (Фото з сайта sapronov-tennis.org.)

Навряд чи існує точна закономірність, згідно з якою українські тенісні зірочки спалахують на спортивному небосхилі, однак, дивлячись на те, як уже вчетверте наші співвітчизники підкорили юніорський турнір iз серії «Великого шолома», можна все ж говорити про її існування. Першим українцем, якому вдалося тріумфувати на молодіжному «Гранд слемі», був Андрій Медведєв. У 1991 році він виграв юнацький «Ролан Гаррос». Переможну естафету від нього 2004 року підхопила Катерина Бондаренко, котра виграла «Уїмблдон». Рік 2010-й став знаковим для Еліни Світоліної, котра створила сенсацію на Відкритій першості Франції. А початок 2017-го приніс визнання 14-річній киянці Марті Костюк, яка стала переможницею юнацького «Аустреліен оупен».
На свій дебютний у кар’єрі «Гранд слем» юна українка приїхала, маючи 11-й номер посіву. Проте це не завадило їй переможно завершити турнір, ставши однією з наймолодших перемож­ниць змагань. У фіналі Марта переграла першу сіяну — швейцарку Ребеку Масарову — 7:5, 1:6, 6:4. 
За словами Костюк, одним із факторів, який позитивно вплинув на її турнірний шлях, надихнувши на великі звершення, стала співпраця з хорватським менеджером Іваном Любичичем — членом команди легендарного швейцарця Роджера Федерера. «Він поділився зі мною своїм досвідом у великому тенісі», — сказала українська тенісистка. А ще, за словами Марти, завдяки Любичичу вона змогла сфотографуватися iз самим Федерером, який на цьогорічному «Аустреліен оупен» здобув свій 18-й у кар’єрі одиночний «шлем».
Свою перемогу на «АО»-2017 Роджер назвав неймовірним фактом, адже цього року до Мельбурна їхав iз «нульовими очікуваннями». Перенісши наприкінці минулого сезону операцію на коліні, він, схоже, не надто розраховував на успіх. Утім 35-річний тенісний геній, котрий більше чотирьох років не перемагав на турнірах «Великого шолома», на кортах «Мельбурн парку» видав черговий шедевр. 
Загалом, кожна його гра на турнірі милувала око. Утім особливо видовищними вийшли два заключні поєдинки тріумфальної серії, де йому довелося згадати всі свої навички та вміння.
Після складного півфінального двобою проти співвітчизника Ваврінки, була у Федерера не менш виснажлива дуель з іспанцем Рафаелем Надалем (6:4, 3:6, 6:1, 3:6, 6:3). Утім, як і належить тенісному королю, Роджер гідно про­йшов випробування. Напевно символічно, що здобута швейцарцем звитяга у фіналі «АО»-2017 стала для нього загалом 100-ю перемогою на цьому турнірі.
Підтвердила в Австралії свій зірковий статус і американка Серена Уїльямс, котра після виграшу рекордного за ліком 23-го «одинака» на турнірі з серії «Великого шолома» знову повернулася на вершину світового тенісу. Відзначимо, що боротьбу за історичний Кубок, який за кількістю тріумфів на одиночних «Мейджорах» дозволив «Чорній перлині» обійти німкеню Штеффі Граф, Уїльямс-молодшій випало вести зі своєю старшою сестрою — Венерою, котра, слід визнати, упиралася не надто сильно (6:4, 6:4).
Нагадаємо, що кращим здобутком дорослих українських тенісистів у Мельбурні стала участь Еліни Світоліної в півфіналі міксту, де вона в парі з австралійцем Гуччіоне програла парі Спірс/Кабаль (США/Колумбія) — 6:7, 2:6.