Доїдаємо радянські запаси

27.01.2017
Бізнесова інформагенція «Блумберг» подала свій щорічний список 50 найбільш інноваційних країн світу (Bloomberg Innovation Index). Рейтинг «Блумберга» укладається з урахуванням семи чинників: процентна частина витрат на дослідження і розвиток у вартості національного валового продукту брутто, частині доданого виробництва у ВВП, продуктивність праці у перерахунку на одного працівника, відсоток високотехнологічних фірм та виробництв у загальній кількості підприємств країни, розвиненість вищої освіти в масштабах країни, відсоток осіб, які задіяні в науково-дослідницькій роботі, в загальній кількості населення країни, патентна активність країни.
Індекс інновативності «Блумберга» спочатку охоплював всі 200 країн світу. Але надалі фа­хівцям агенції все важче вдавалося здобути принаймні шість чинників, щоб конкретна країна була внесена до рейтингу, тому надалі укладали список iз 78 країн, а в останні роки і взагалі обмежилися 50 країнами, дані про які можна здобути без зайвих ускладнень. 
Список другий рік поспіль очолює Південна Корея. Іншими дев’ятьма країнами першої десятки є: Швеція, Німеччина, Швейцарія, Фінляндія, Сінгапур, Японія, Данія, Сполучені Штати та Ізраїль. Цього року Ізраїль витіснив iз 10-го місця на 11-те Францію. Південна Корея утрималася на першому місцi завдяки найкращій у світі патентній політиці, критерію виробництва додаткової вартості та науково-дослідницькій активності, хоча за рівнем продуктивності праці вона займає 32-гу позицію у світі. Цьогорічний лідер набрав 89 балів зі 100 можливих.
Україна у цьогорічному рейтингу опустилася на одну сходинку у порівнянні з 2016 роком — з 41-го місця на 42-ге. У чому ж ми кращі й у чому гірші, з точки зору застосування інновацій? Ми займаємо дуже високе — четверте — місце у світі за відсотком осіб, які зайняті в науково-дослідницькій діяльності, і останнє, 50, місце списку за показником продуктивності праці. Доволі непогане також наше 27-ме місце за критерієм патентної активності. За іншими чинниками Україна посідає у списку місця з 44-го по 47-ме. Загальний бал України у рейтингу становить 50,78. Бал Марокко, що посідає останню, 50-ту, сходинку, становить 43,99. Тобто Україна може у наступні роки взагалі випасти зі списку. Ми й так тримаємося в ньому лише завдяки науковому потенціалу та напрацюванням ще часів СРСР. 
Водночас найбільше з усіх 50 країн падіння цього року продемонструвала Росія: опустилася відразу на 14 сходинок — iз 12-го минулорічного на 26-те місце. А найбільший прогрес показують Бельгія, Голландія, Нова Зеландія, Ісландія, Угорщина, Чехія, Словаччина, Мальта та Таїланд. Усі ці країни піднялися у рейтингу на три сходинки у порівнянні з минулим роком. Китай залишився на тому ж місці, що і торік, — 21-му. Сусідня Польща піднялася з 23-го місця на 22-ге. Інші наші сусіди — Румунія та Молдова — взагалі не увійшли до списку.