Європейській валюті загрожує крах

27.01.2017
Європейській валюті загрожує крах

Чи вдасться Дональду Трампу і Терезі Мей укласти «політичний шлюб»?

Професор Тед Маллок, американський економіст і колишній виконавчий секретар ООН у Женеві, якого, наскільки відомо, Дональд Трамп хоче призначити послом США в ЄС, передбачає, що на єдину європейську валюту очікує крах впродовж най­ближчих 18 місяців.
В інтерв’ю Бі-Бі-Сі він також сказав, що впродовж трьох місяців Британія могла б укласти зі США торговельну угоду, яка б влаштувала обидві сторони. На думку Маллока, так званий «чистий», або «жорсткий» Брекзит був би найкращим варіантом для Британії. Щойно Британія вийде з загального ринку й митного союзу, вона зможе ігнорувати «брюссельську бюрократію» і укладати торгові угоди сама. Саме такий «жор­сткий» варіант розлучення з ЄС виклала минулого тижня британський прем’єр Тереза Мей. 
Тереза Мей вирушила до Вашингтона і стане першим іноземним лідером, який сьогодні зустрінеться у Білому домі з новим американським президентом Дональдом Трампом. Обидва лідери обговорять, зокрема, можливість укладення торгового договору між США і Британією. Тед Маллок вважає, що Британія може укласти зі США договір про вільну торгівлю набагато раніше, ніж це вдасться зробити ЄС.  Крім того, вважає він, результати цьогорічних виборів у Нідерландах, Франції та Німеччині можуть завдати серйозного удару по Європейському Союзу. І однією з перших жертв цього удару може стати стабільність спільної європейської валюти і саме її існування. 
«Особисто я не впевнений, що буде існувати Європейський Союз, з яким можна було б проводити торгові переговори, —  сказав Маллок. — Я думаю, Дональд Трамп налаштований дуже негативно щодо наднаціональних організацій. Він надає перевагу двостороннім відносинам з незалежними країнами». Переговори між США і ЄС про трансатлантичне торговельне та інвестиційне партнер­ство, на думку професора Маллока, «безплідні».
Напередодні відбуття до США Тереза Мей зробила войовничу заяву про те, що США та Велика Британія можуть вступити в особливі тісні взаємини з метою «нової ери», тобто повернення собі світового домінування. Окрім Трампа, Тереза Мей вчора зу­стрічалася у Філадельфії з керівництвом Республіканської партії. На цій зустрічі вона повідомила республіканцям про бажання її країни зміцнити зв’язки зі «старими друзями».  
Політологи вже активно обговорюють питання, чи повторять Трамп і Мей «політичний шлюб» Рейгана і Тетчер? Таку ймовірність заохочують і соратники новообраного американського лідера, який любить порівнювати себе з успішним президентом-республіканцем, і британські консерватори, уряд яких удруге в історії очолює жінка.
Нагадаємо, що «політичний шлюб» Тетчер і Рейгана, як називають історіографи багаторічні взаємини цих політиків, тривав із першої їхньої зустрічі в Лондоні 1975 року. Їй було 50, а йому 65. Вона була лідером партії в опозиції, а він — колишнім губернатором штату Каліфорнія. Це була особиста дружба, заснована на спільності поглядів: обидва вважали, що консервативні цінності опинилися під загрозою від соціально орієнтованого лібералізму. Тетчер наполягала, що на уряд і державу нікому покладатися не варто, бо «не існує ніякого суспільства. Є чоловіки і жінки, і є сім’ї». Рональд Рейган проголосив, що жоден «уряд не вирішить наші проблеми, уряд і є проблемою».
І Мей, і Трампу дуже потрібно показати здатність формувати успішні політичні альянси з традиційними союзниками. Якщо вдасться укласти «шлюб» Трамп-Мей і створити вісь Вашингтон—Лондон, то цій парі не будуть потрібні зайві конкуренти на світовій арені, передусім Євросоюз. А тим паче, його грошова одиниця.