На Чонгарі збудували вежу для телерадіотрансляції на територію Криму

27.01.2017
На Чонгарі з випередженням графіка завершили будівництво вежі для трансляції радіо- та телесигналів на територію тимчасово окупованого Росією півострова Крим.За словами директора Департаменту з питань внутрішньої та інформаційної політики Херсонської обласної державної адміністрації Ольги Савенко, на даний час створюється повна інфраструктура для якісного випромінювання радіочастот. Монтаж 150-метрової вежі завершили дуже оперативно — за 54 днi. На черзі встановлення повноцінного комплексу необхідного обладнання, і вже в лютому мешканці Криму візьмуть в ефірі впевнений сигнал «Українського радіо».
— Наступним нашим кроком стане організація мовлення цифрового телебачення для людей, що живуть на тимчасово окупованих територіях України, — заявив член Нацради з питань телебачення та радіомовлення Сергій Костинський. — Відзначу, що для мовлення на Крим використовуються всі можливі інструменти: супутникове мовлення, трансляція на середніх хвилях, а також присутність на просторах iнтернету та на FM-хвилях.
За словами Сергія Костинського, сигналом українського мовлення на півночі Криму буде охоплено в цілому 200 тисяч людей. До зони впевненого прийому радіосигналу на FM-частотах iз Чонгару наразі входять: Генічеський район Херсонської області (тут є дефіцит українського радіомовлення), місто Джанкой та весь Джанкойський район (АР Крим). Також через ці райони проходять дві магістральні автомобільні дороги державного значення: М17 (Херсон — Джанкой — Феодосія — Керч),  та М18 (Харків — Сімферополь — Алушта — Ялта). Обидві автомагістралі завдяки  КПВВ «Чонгар», «Чаплинка» та «Каланчак» забезпечують постійний трафік між анексованим Кримом та материковою частиною України
— Ми будемо чесно та відверто розповідати кримчанам про події, що відбуваються в Криму, — розповів керівник телерадіопроекту радіо «Крим-Реалії» Олександр Янковський. — Наше головне завдання полягає у тому, щоб оперативно проінформувати мешканців півострова про ті події,  які замовчує окупаційна влада Росії.
Багато запитань у справжніх патріотів України викликав той факт, що поки що радіомовлення з материкової території  не може охопити все місто Сімферополь. Однак, коли з’ясувалося, що для цього знадобиться вежа висотою 600 метрів (така конструкція буде проектуватись та будуватись декілька років i коштуватиме приблизно 100 мільйонів доларів), фахів­ці вирішили, що значно вигідніше буде повернути Крим та розпочати мовлення з РТПС у Сімферополі.
Сергій Костинський нагадав, що розвиток мовлення у зоні проведення АТО та на території анексованого Криму проходить у рамках роботи Комісії з питань забезпечення стабільного функціонування системи національного телебачення та радіомовлення при Міністерстві інформаційної політики України. Як уже писала  «УМ», Національна рада з питань телебачення та радіомовлення ще 27 грудня 2016 року видала ліцензії відразу чотирьом радіостанціям, які зможуть вести мовлення на Крим. Право на вихід в ефір отримали: «Українське радіо» (суспільне мовлення), місцева херсонська радіостанція, кримськотатарське радіо Meydan та «Радіо кримських громад».