В Україні сталося 155 тисяч аварій у 2016 році

27.01.2017
Нацполіція учергове жахає статистикою: за 2016 рік скоєно 154,5 тисячi ДТП, у яких загинуло 3187 осіб — із них 172 дитини, ще 3823 дитини травмовано. І ще нюанс: у ДТП, скоєних з вини дітей (600), загинуло 13 дітей (це, щоправда, на 70,5 % менше, ніж у попередньому році) та 389 травмовано (на 48,6 % менше, ніж у попередньому році). А це означає, що з вини дорослих гине у 13 разів більше дітей, ніж з вини власне неповнолітніх. 
Як відомо, у ситуаціях із можливими трагедіями краще діяти на упередження. Тому вперше в рамках 10-річчя дій iз забезпечення безпеки дорожнього руху 2010—2020 років, проголошеного Генеральною Асамблеєю ООН, в Україні Національна програма з попередження дорожньо-транспортного травматизму дітей та молоді Traffic Challenge спільно з Нацполіцією оголошують літературний конкурс для дітей iз правил безпеки дорожнього руху «0-бачність».
«Цей конкурс — це унікальний спосіб сфокусувати увагу дітей та їхніх дорослих близьких (що дуже важливо з огляду на наявну статистику ) на проблематиці безпеки дорожнього руху, сформувати повагу до тих, хто вчить та виконує ПДР, змінити суспільне легковажне ставлення до травматизму на дорогах України на більш свідоме та відповідальне, — каже координатор Traffic Challenge Ольга Дробишева. — Неформальна головна ідея конкурсу — «Хто краще знає ПДР, той крутіший», бо він отримує подарунки, бо його публікують, бо його перемогу в Національному конкурсі відзначають у школі, бо ним хваляться рідні, батьки перед своїми друзями та інші батьки ставлять у приклад своїм дітям». 
Для участі у конкурсі запрошують учнів з 1 по 11 клас, які навчаються у середніх загальноосвітніх закладах. Дітям треба написати літературний поетичний чи прозовий твір будь-якого жанру (вірш, казку, байку, оповідання; можна повість або й роман — але їх навряд чи вже встигнуть створити) на тему безпеки дорожнього руху. Роботи потрібно надсилати на електронну скриньку: [email protected] у форматі .doc (текстовий файл у програмі Microsoft Word) — для учнів 1-11 класів, або у форматі .pdf (фотографія або скан-копія рукопису). Останній термін подачі робіт — 10 лютого 2017 року, а результати обіцяють оголосити вже 22 лютого. Усі подробиці можна  дiзнатися на сайті: trafficchallenge.com.ua.
Серед призів для переможців — велосипед, ноутбуки, а також заохочувальні. Спеціальний приз від Traffic Challenge — школі, яка виховала переможця (1-ше місце) — набір світлоповертаючих жилетів для проведення екскурсій зі школярами та 50 примірників книги з безпеки дорожнього руху «1000 та 1 поворот».