«Пес війни»

27.01.2017
У Печерському райсуді столиці закінчили розглядати безпрецедентну справу щодо бразильського легіонера Рафаела Лусваргі: його визнали винним за статтями «Створення терористичної організації» та «Створення не передбачених законом збройних формувань», адже в період із вересня 2014-го до жовтня 2015 року він брав участь у бойових діях на Донбасі, воюючи на боці бойовиків «ДНР». За даними СБУ, таких, як Лусваргі, «псів війни» в Україні було близько 600 чоловік, щоправда, більшість із них уже залишили окупований Донбас i повернулися до своїх країн. 
Бразильський найманець, будучи у складі інтернаціональної бригади, брав участь у боях під Дебальцевим, «відзначився» у Донецькому аеропорту, здійснював неодноразові розвідувальні походи на позиції ЗСУ та коригував артилерійський вогонь по українських позиціях. Крім того, займався вербуванням найманців для терористів. А як колишній поліцейський ще й навчав новачків військовій справі. І хоч зараз він кається, визнаючи свою провину й не відкидає доказів, надавши всі необхідні свідчення для слідства, проте ще не так давно відкрито позував перед камерами, вихваляючись своїми «подвигами».
Восени 2016-го СБУ провела спецоперацію, заманивши Лусваргі на територію України, й одразу ж затримала в аеропорту Бориспіль. Під час обшуку на території летовища 6 жовтня в нього вилучили військовий квиток бойовика «ДНР» та ноутбук, в якому знайшли інтернет-листування з терористами.
У суді на запитання, чому Лусваргі воював у чужій країні, наївно пояснив, мовляв, отримав відеоролик із проханням допомогти... народу України. Лише згодом «прозрів» — зрозумів, що допомагає терористам. 
Прокуратура вимагала дати іноземному найманцю-сепаратисту 14 років 224 дні — максимум, можливий у разі щиросердного зізнання підсудного та його співпраці зі слідством (з урахуванням 112 днів під вартою, що множаться на два за «законом Савченко»). У свою чергу, адвокати просили суддів дати своєму підзахисному лише три роки, бо ж він кається та шкодує через вчинене, а ще ж має двох маленьких дітей. 
Кінцевий вердикт суддів досить суворий — 13 років позбавлення волі з конфіскацією майна (щоправда, все майно горе-найманця складалося із ноутбука та мобільного телефону). При цьому в суді через відсутність доказів не розглядали заяви з посиланням на Лусваргі у ЗМІ, нібито він на Донбасі вбив чотирьох українських військових.
Нагадаємо, у грудні 2016 було засуджено на 12 років росіянина, який воював на боці луганських бойо­виків.