Турнір ветеранських «камбеків»

27.01.2017
Турнір ветеранських «камбеків»

У Мельбурні легендарний Роджер Федерер може після чотирирічної перерви знову виграти турнір «Гранд слему». (Фото з сайта www.ausopen.com.)

Організатори цьогорічної Відкритої першості Австралії неабияк шкодували, що найсильніший тенісист останніх кількох років, нині друга ракетка планети Новак Джокович дуже рано залишив турнір. Його сенсаційну поразку Денісу Істоміну в Мельбурні назвали найбільшим розчаруванням десятиріччя. Коли ж слідом за сербом «Аустреліен оупен»-2017 залишив і лідер посіву Енді Маррей, оргкомітет змагань, думається, взагалі накрила хвиля повного розчарування.
Якщо орієнтуватися лише на номери посіву, то й справді, цьогорічний австралійський чоловічий «одинак» на шляху до вирішальних поєдинків утратив практично всіх гравців «топ-10», на яких орієнтуються глядачі, рекламодавці, мас-медіа, організатори тощо. До півфіналу пробився лише посіяний в Австралії під четвертим номером швейцарець Станіслав Ваврінка. Хоча, абстрагуючись від усіляких рейтингів, просто дивлячись на імена півфіналістів чоловічого «одинака» «АО»-2017, можна побачити там  кількох легендарних тенісистів, виступ яких на кортах «Мельбурн парку» став справжньою окрасою першого в сезоні «гранд слему». 
Дивлячись на те, як розгортаються події на «АО», багато кому спало на думку назвати цьогорічний австралійський «шлем» турніром «камбеків». Дві екс-перші ракетки планети —Роджер Федерер та Рафаель Надаль — останнім часом думали більше не про великі перемоги, а про своє здоров’я, яке після їхніх великих у минулому звершень потребувало корекції. Загалом, легендарний швейцарець востаннє тріумфував на «Мейджорах» у 2012 році, Рафа ж останню свою вікторію на «Гранд слемах» відсвяткував 2014-го. Власне, взявши лікарняний й лігши на операційний стіл, швейцарець Федерер у рейтингу АТР випав із першої десятки, опустившись на 17-те місце в табелі про ранги. Через надокучливі хронічні травми та їхнє лікування не дорахувався залікових очок і «король ґрунту» з Іспанії, котрий від організаторів цьогорічного «Аустреліен оупен» отримав скромний дев’ятий номер посіву. 
Однак для того, аби продемонструвати в Мельбурні найкращі зразки своєї майстерності, титулованим тенісистам рейтинги виявилися не потрібні. У своєму півфіналі Федерер на пару з Ваврінкою — до речі, переможцем «АО»-2014 — подарував публіці черговий тенісний шедевр. Перемігши в напруженому п’ятисетовому двобої свого співвітчизника, 35-річна швейцарська зірка ще на крок став ближчим до виграшу свого 18-го «шлему».
Ім’я другого фіналіста мало визначитися у протистоянні Надаля та болгарина Григора Дімітрова, котрого причисляють  до когорти «молодих та перспективних». Одного з представників цієї потенційно успішної групи іменитий іспанець уже переграв — у чвертьфіналі здолав третю ракетку планети Мілоша Раоніча з Канади. Щодо Дімітрова, то 15-й тенісист планети — єдиний з четвірки півфіналістів, хто не має у своєму послужному списку жодного виграного «шолома», а історія його очних побачень iз Надалем також говорить не на його користь...
Про факт ветеранського «камбеку» сміливо можна говорити й у жіночому турнірі, адже обидві його фіналістки — сестри Уїльямс — пережили в своїй кар’єрі різного характеру та тривалості паузи та спади. Старша з сестер — Вінус — узагалі була близькою до завершення кар’єри, коли у неї діагностували автоімунну хворобу Шегрена. Наприкінці минулого сезону була змушена взяти відпочинок й Серена. Після втрати титулу першої ракетки планети 33-річна тенісистка   вирішила відмовитися від участі в підсумковому турнірі року WTA. Серйозний поворот стався й у особистому житті «Чорної перлини» — в міжсезоння вона оголосила про свої заручини.
За таких обставин перемога на «АО» стане для неї хорошим подарунком. Відзначимо, що майбутній фінал на турнірах «Великого шолома» буде для сестер Уїльямс уже дев’ятим побаченням, більшість iз яких, до слова, виграла саме Серена. 
* * *
Не виключено, що в одному з фіналів «Аустреліен оупен»-2017 — міксті — зіграє й українка Еліна Світоліна. Для цього їй у парі з господарем кортів Крісом Гуччіоні потрібно в півфіналі здолати американсько-колумбійський дует Спірс/Кабаль. Примітно, що свій чвертьфінальний поєдинок, як і матч попереднього раунду, Еліна та Кріс виграли без боротьби, зав­дяки відмові опонентів. Цього разу — перших сіяних Бетані Маттек-Сандс/Майк Брайян зi США.