Відповідальна розминка

27.01.2017
Відповідальна розминка

Здобувши на ЧЄ «бронзу», молода надія вітчизняного біатлону Анастасія Меркушина заявила, що досягла солідного результату. (Фото з сайта www.biathlon.com.ua)

Чемпіонат Європи, що стартував у польському місті Душнікі-Здруй, не входив до числа прерогативних стартів українських біатлоністів на нинішній сезон. Від самого його початку керівники національної федерації біатлону головним турніром передолімпійського спортивного року називали лютневий чемпіонат світу в австрійському Хохфільцені, з прицілом на який і вибудовувалася вся підготовка нашої національної збірної. І хоча європейська першість iз біатлону ніколи не вважалася «топовим» турніром, пауза між останнім перед ЧС етапом Кубка світу та самим «мундіалем» виявилася достатньою для того, аби без особливих проблем усі охочі змогли відвідати польський Душнікі-Здруй. Відтак у таборі національної збірної вирішили, що пара-трійка додаткових стартів особливим чином не завадить і більшості наших дівчат. 
Від зайвих навантажень Урош Велепець вирішив звільнити хіба що ветеранів жіночого колективу — Олену Підгрушну та Валентину Семеренко. Натомість Юлія Джима, Ірина Варвинець та Анастасія Меркушина, котрі поступово виходять на лідируючі позиції в команді, особливо в естафеті, отримають перед ЧС додаткову практику. Анастасія Меркушина вже навіть встигла постояти на європейському п’єдесталі пошани, фінішувавши третьою в індивідуальній гонці, з якої, власне, й розпочався континентальний форум. Вище нашої співвітчизниці в протоколі перегони завершили дві росіянки — Ірина Старих та Світлана Слєпцова. «Коли фінішувала в трійці кращих, спочатку і не зрозуміла, що сталося, для мене це великий результат! Думаю, що досвід виступу на етапах Кубку світу допоміг мені сьогодні, тому що рівень тут високий, суперниці набагато сильніші», — відзначила Меркушина. Зазначимо, що в гонці-відкритті ЧЄ участі не брали Юлія Джима та Ірина Варвинець, котрих, схоже, тренери вирішили не перевантажувати. Вочевидь основною точкою застосування їх­ньої майстерності має стати естафета, хоча, без сумніву, й від короткого спринту вони, мабуть, не відмовляться.
Водночас у чоловічому «пелетоні» лідерів українського біатлону взагалі немає. Подейкують, що капітан команди Дмитро Підручний проявляв палке бажання поборотися за континентальні нагороди, проте новий наставник збірної, словак Юрай Санітра порадив йому напередодні ключових стартів сезону сили не розпорошувати. Не дивно, що за відсутності перших номерів команди, українські біатлоністи більш ніж скромно провели індивідуальну гонку. 
Кращий iз наших — Руслан Ткаленко — перетнув фінішну лінію з 21-м результатом. Із двома промахами від переможця з Росії Олександра Логінова він відстав на 3 хв. 40 секунд. 
 

ВИМОГА

Міжнародний союз біатлоністів 8 лютого планує провести екстрений Конгрес, де ключовим має стати антидопінгове питання. Після того як у поле зору Міжнародної антидопінгової агенції потрапило близько трьох десятків російських «стріляючих лижників», провідні біатлоністи планети підготували петицію до IBU з вимогою посилити боротьбу з допінгом. До слова, під документом, де свої автографи залишили 150 спортсменів із 25 країн, власні підписи поставили й 11 біатлоністів та один тренер з української команди.
Підписанти петиції вимагають, аби порушник антидопінгових правил отримував сурову восьмирічну дискваліфікацію, федерація платила штраф у розмірі одного мільйона доларів, а країні, звідки походить «допінгове зло», зменшували квоту для участі в Кубку світу.