Підступна крига: за два місяці зими на водоймах потонули 57 українців

26.01.2017
Підступна крига: за два місяці зими на водоймах потонули 57 українців

Крига таїть небезпеку. (Фото з сайта provce.ck.ua)

За офіційними даними Державної служби з надзвичайних ситуацій, за два місяці зими їм вдалося врятувати від наглої смерті 73 людини.
 
Аж 57 стали жертвами підступної криги і розпрощалися з життям, із них восьмеро дітей.
 
Показовим став надзвичайний випадок, що стався у селищі Лиманське Роздільнянського району на Одещині.
 
Неподалік Кучурганського водосховища, на відстані приблизно 500 метрів від берега під лід провалилися відразу четверо осіб, із них двоє дітей у віці 10 та 8 років.
 
Працівники служби НС встигли врятувати лише 8-річного Артема та 29-річного чоловіка.
 
Постраждалих швидко госпіталізували до відділення реанімації Роздільнянської районної лікарні з діагнозом «загальне переохолодження тіла».
 
Мати потерпілого школяра Світлана Мацігон розповіла, що її син Артем пішов на лиман разом із другом просто прогулятися та подивитися, як дорослі ловлять рибу. Нікому й на думку не могло спасти, що все закінчиться трагедією.
 
А ось сам восьмирічний Артем розповів, що причиною нещасного випадку стали безглузді дії одного з дорослих рибалок, який раптом вирішив перевірити лід на міцність та довгий час просто стрибав на одному місці.
 
Саме після цього лід провалився, потягнувши за собою чотирьох людей.
 
Першим крики про допомогу почув місцевий житель Михайло, який разом із батьком косив очерет біля берега.
 
Саме вони першими прийшли на допомогу постраждалим, а трохи пізніше підбігли й інші рибалки. Свідки події почали знімати речі й зв’язувати канат, щоб дістати людей, які тонули.
 
— Я зміг витягнути спочатку Артема, а потім його друга, але через важкий одяг, що намок від води, хлопчик став важити занадто багато, буквально в останню мить капюшон його куртки просто відірвався та залишився у мене в руках, — розповів рятувальник-доброволець Михайло Кірка.
 
— Дитина разом з іще одним дорослим чоловіком швидко пішли під воду...
 
Самостійно рибалки вже не могли впоратися зі стихією, тому викликали на місце події групу рятувальників ДСНС та водолазів. Пошукова операція тривала кілька годин поспіль.
 
Тіла потопельників витягли за кілька метрів від місця страшної трагедії.
 
Один зі свідків надзвичайної події, рибалка В’ячеслав Петянін, розповів, що поруч із Кучурганським водосховищем працює система охолодження ГРЕС, яка періодично спускає до річки теплу воду. Ця вода підмиває лід, і він стає крихким та небезпечним для людей.
 
Підступність у тому, що навіть на сильному морозі такий лід може тріснути просто під ногами бо під ним проходить тепла течія.
 
— Ми періодично проводимо рейди та профілактичні бесіди з рибалками, — розповів прес-секретар ГСЧС в Одеській області Андрій Мельник. — Утім рибалки попри небезпеку виходять на тонкий лід та ще й часто повністю ігнорують усі правила безпеки. Особливо вражає безпечність тих людей, які навіть не беруть із собою такі елементарні засоби для порятунку, як мотузки або довгі дошки.