Кадровий занепад: на ЧЄ-2017 українські фігуристи не претендуватимуть на медалі

26.01.2017
Кадровий занепад: на ЧЄ-2017 українські фігуристи не претендуватимуть на медалі

18-річний Іван Павлов на ЧЄ-2017 планує порадувати своїх шанувальників стрибками в чотири оберти. (Фото з сайта ufsf.com.ua.)

Фігуристи — одні з небагатьох представників зимових видів спорту, котрим за роки незалежності вдалося принести Україні олімпійські нагороди.
 
Щоправда, сьогодні їхнє господарство працює не над виконанням медального плану, а, більшою мірою, над вирощенням, нехай і несвідомо, кадрів для інших країн.
 
Що казати, якщо на ЧЄ-2017, який учора розпочався в чеській Остраві, колишніх наших співвітчизників виступатиме вдвічі більше, ніж має у своєму складі на турнір збірна України.
 
Загалом, максимум, на котрий сьогодні може розраховувати вітчизняне фігурне катання, — можливість використати всі квоти на Олімпійські ігри, адже останнім часом у нашій країні днем iз вогнем проблемно відшукати спортивну пару.
 
Напередодні Олімпіади-2014 у цьому виді програми можна навіть було побачити конкуренцію — за право поїхати в Сочі змагалися аж два дуети. Однак уже другий сезон поспіль на міжнародних змаганнях Україна не має своїх представників у парному катанні.
 
Обирати просто ні з кого. На грудневому чемпіонаті України, за підсумками котрого традиційно формується заявка на два головні старти сезону, в змаганнях спортивних пар за національне «золото» боровся лише один дует — Рената Оганесян та Марк Бардей із Дніпра.
 
Вони, власне, й отримали право представляти Україну на ЧЄ-2017, утім незадовго до початку турніру вихованці Лілії Батутіної — до слова, триразові чемпіони України, — знялися зі змагань, пояснивши відмову проблемами зі здоров’ям Ренати.
 
В Україні довго чекали, коли Ренаті Оганесян виповниться 16 років і пара отримає «доступ» до дорослих баталій фігуристів. Фігуристка нарешті підросла, проте у неї виявили негаразди з серцем, через які довелося відкласти їхній дебют на дорослому ЧЄ.
 
Водночас для решти делегатів українського фігурного катання, котрі змагатимуться на льоду «Остравар арени», їхній дебютний єврофорум був рік тому. Вітчизняні одиночники — Іван Павлов та Ганна Хниченкова — вперше на європейський лід вийшли минулого року в Братиславі.
 
Відзначимо, що саме Павлов показав на торішньому ЧЄ кращий поміж українців результат, посівши 15-те місце. Цього разу учень Дмитра Шкідченка розраховує покращити свої позиції.
 
За словами Івана, у відчайдушній конкуренції на внутрішній арені з Ярославом Паніотом йому вдається прогресувати — покращилося катання, поліпшилися стрибки. Матиме можливість оновити свій позиційний рекорд на ЧЄ i Хниченкова.
 
Обтяжена торік дебютним хвилюванням, у Братиславі вихованка В’ячеслава Ткаченка не змогла уникнути помилок, фінішувавши на 21-му місці.
 
На світовій першості-2016, що, як правило, йде слідом за континентальним форумом, Анна була вже 19-ю, відтак можливості для прогресу в неї точно є.
 
Перспективними виглядають і стартові позиції нашого танцювального дуету у складі Олександри Назарової та Максима Нікітіна.
 
Свій дебютний ЧЄ у 2015 році вони завершили на підступах до першої десятки. Торік виступити на континентальних змаганнях їм завадила травма Саші.
 
Із проблемами їм довелося зіштовхнутися й на чемпіонаті країни, де через застуду вони не змогли показати свій максимум.
 
Утім нещодавно Назарова та Нікітін оновили свій персональний очковий рекорд у довільному танці та сумі, тож мають усі підстави для успішного прохо­дження європейського тесту в Остраві.
 
До речі, по завершенні минулого сезону пара змінила тренера.
 
Після кількох років співпраці з росіянином Олександром Жуліним  Олександра та Максим тепер тренуються в США під орудою Ігоря Шпільбанда.