«У румунів є причина гніватися»: президент Румунії взяв участь в антиурядовому протесті

25.01.2017
«У румунів є причина гніватися»: президент Румунії взяв участь в антиурядовому протесті

Президент Клаус Йоган — iз народом.

Тисячi людей вийшли минулої неділі на антиурядовий протест на вулиці Бухареста, повідомляє «Євроньюс».
 
Демонстранти обурені наміром нового уряду ухвалити поправки до Кримінального кодексу. Влада пояснює їх наміром розвантажити переповнені тюрми.
 
Опозиція ж вважає, що поправки дозволять уникнути відповідальності корумпованим чиновникам.
 
Несподіванкою стало те, що в лавах маніфестантів був і чинний президент Румунії Клаус Йоханніс, який пояснив свою присутність на акції словами:
 
«Це абсолютно неприпустимо. Це означає, що сотні корумпованих політиків зможуть і далі чинити непорядно, тож у румунів є причина гніватися».
 
Водночас лідер владної Соціал-демократичної партії та спікер Палати депутатів Лівіу Драґні написав на своїй сторінці у «Фейсбуці», що президент Румунії очолив «несанкціоновану маніфестацію проти уряду та конституційного ладу».
 
Президент вирішив особисто почути думку румунів стосовно планів уряду послабити антикорупційні правила для чиновників та запропонованої для них «амністії». І зробив висновки.
 
У понеділок Клаус Йоганніс повідомив, що планує винести на референдум питання щодо проекту нового уряду соціал-демократів пом’якшити антикорупційне законодавство.
 
«Я дам старт необхідним процедурам, щоб румуни сказали, погоджуються вони чи ні з такими кроками. Тому що на виборах (минулого грудня. — Ред.) подібні обіцянки не входили до програми Соціал-демократичної партії», — наводить його заяву агенція «Рейтер».
 
Термінів можливого голосування Йоганніс не назвав, уряд досі не прокоментував ініціативу президента. Першим кроком має стати голосування у парламенті щодо референдуму.
 
Призначений кілька тижнів тому уряд соціал-демократів (пост­комуністів), які перемогли на грудневих виборах, запропонував змінити антикорупційне законодавство.
 
Реформа звільнить чиновників від кримінального переслідування за зловживання владою, якщо сума завданих збитків становитиме у перерахунку менше 50 тисяч євро. Це начебто має дозволити виведення з-під відповідальності лідера соціал-демократів Лівіу Драгні.