Дорожній колапс: соцмережі вибухнули обуренням через перекриття протестувальниками трас до Києва

25.01.2017
Анонсовані в соцмережах попередження активісти спільноти «Авто Євро Сила» таки реалізували, починаючи з 7-ї години ранку 24 січня було частково заблоковано рух на Бориспільському, Броварському, Житомирському, Одеському та Ковельському (Гостомельському) напрямках.
 
Таким чином власники автомобілів із закордонною реєстрацією хотіли привернути увагу до теми розмитнення транспортних засобів, придбаних не в Україні.
 
Зокрема, протестувальники вимагали прийняти законопроект № 5567 (зареєстрований у ВР 21 січня 2016 року), який пропонує запровадити «умовне часткове звільнення від оподаткування» ввезених з-за кордону авто. 
 
Нова редакція, за яку власне і точиться «війна», передбачає пом’якшення умов пересування на автомобілях з іноземною реєстрацією: якщо раніше, аби завести до України вживане європейське авто, потрібно було або кожні п’ять днів перетинати кордон, або робити це через іноземну фірму, то зараз українці мали б змогу, сплативши на митниці річний платіж, легально пересуватись, не розмитнюючи транспортний засіб.
 
Тим паче що річний платіж порівняно невеликий: близько 2,4% від повної вартості розмитнення автомобіля.
 
Щоправда, з кожним роком він збільшуватиметься: 3,6% — у 2018 році та 6% — у 2019 році. Під дію цього закону потрапляють лише легкові, вантажні (до 3,5 тонни) авто, причепи та мотоцикли, що старші семи років.
 
Хоч протестувальників на всіх напрямках блокування було не так і багато (близько 200 чоловік), але їхнi дії спричинили досить серйозний дорожній колапс: на деяких пунктах мітингувальники підпалили на узбіччях шини та розклали  багаття, а свої машини припаркували у крайній правій смузі у напрямку столиці.
 
Це, стверджували незадоволені, лише попереджувальна акція проти затягування прийняття одіозних поправок до Митного кодексу.
 
На контрольно-пропускних пунктах чергували патрульні поліцейські та машини пожежно-рятувальної техніки. У прес-службі столичної поліції запевнили, що грубих порушень правопорядку не зафіксували.
 
А ось у соцмережах дехто з людей не стримував обурення діями «іноземців». «Протестувальники за їзду на нерозмитнених автомобілях — мудаки! Тисячі людей запізнюються на роботу, до університетів, до шкіл, у лікарні через те, що «вони» не знають, де може йти цей діалог», — емоційно написав один із користувачів iнтернету.