Під загрозою екологічною катастрофи: у Львові гори сміття вже сягають двох метрів заввишки

25.01.2017
Журналіст «УМ» пройшлася львівськими вулицями. Чим далі від центральної частини міста, тим більш переповнені сміттєві контейнери.
 
В окремих районах побутові відходи не забирають понад місяць. Через це гори сміття біля деяких будинків почали сягати двох метрів. 
 
У культурній столиці України —  Львові — склалися передумови для виникнення надзвичайної екологічної ситуації. Про це йдеться у відеозверненні мера міста Львів Андрія Садового.
 
«Сьогодні зранку пройшло засідання комісії з надзвичайних ситуацій міста, і ми офіційно повідомили державні органи про те, що в місті склалася критична ситуація з вивезенням твердих побутових відходів і з’явилися передумови для виникнення надзвичайної екологічної ситуації», — заявив Садовий.
 
Він звернувся до міжнародних екологічних організацій, міст-партнерів за кордоном та посольств іноземних держав з інформацією про ситуацію, яка склалася, та проханням про допомогу.
 
«Потенційна екологічна криза може отримати міжнародний характер, а її наслідки відчути мешканці сусідніх держав», — заявляє мер Львова.
 
За його словами, місто 8 місяців «перебуває в сміттєвій блокаді» і чекає допомоги від центральної влади.
 
Садовий пов’язує ситуацію, що склалася, з «принциповою позицією» партії «Самопоміч» у парламенті з питань особливого статусу Донбасу і виборів на окупованих територіях.
 
«У мене немає ні жодних повноважень,  ні бажання торгувати інтересами країни навіть у таких надзвичайних умовах, створених для Львова. Тому я буду діяти в межах повноважень та компетенцій, якими наділений міський голова Львова», — заявив він.
 
У разі, якщо полігони на території України не прийматимуть сміття зі Львова, його  почнуть вивозити за кордон, зокрема до Польщі.
 
Мер наголосив, що часто вантажівки з львівським сміттям в інших областях зупиняє поліція і супроводжує назад до Львова, аби вони не могли вивантажити відходи на полігонах.
 
Садовий зазначив, що якщо така ситуація збережеться, то збрекетоване сміття зі Львова вивозитимуть до інших країн.
 
«Я вчора говорив з нашими містами-партнерами і очікую від них інформації. Зокрема, у нас в Польщі є десять міст-партнерів, усі не проти приймати львівське сміття. Тобто сміття запакуємо, відвеземо за кордон, там його перероблять», — сказав львівський міський голова.
 
Андрій Садовий не назвав переліку іноземних міст, до яких можуть вивозити львівське сміття. Утім, до польських міст-партнерів Львова належать Вроцлав, Жешув, Краків, Лодзь, Люблін, Перемишль.
 
Міський голова Перемишля Роберт Хома повідомив: «Коли я повертався з кордону (після того як СБУ заборонила Робертові Хомі в’їзд в Україну. — Ред.), зателефонував до мене мер Львова. Дякував за привітання, які я йому надіслав. Питав, як у мене справи. Напевно, ми б зустрілись у консульстві у Львові. Він мав до мене конкретну справу — щоб я допоміг йому з вирішенням проблеми з вивезенням сміття у Львові».
 
19 січня під час позачергового засідання сесії Львівська міськрада затвердила перелік ділянок для організації тимчасових майданчиків для перевантаження та брикетування сміття в кожному районі Львова.
 
Тверді побутові відходи перевантажуватимуть за конкретними п’ятьма адресами.
 
Нагадаємо, 30 травня на Грибовицькому сміттєзвалищі на Львівщині спалахнула масштабна пожежа.
 
Після завершення гасіння стався зсув сміття, під який потрапили троє рятувальників і працівник комунальної служби. Рятувальників знайшли мертвими.