Наполегливість королів: найсильніші біатлоністи світу вимагають відповідей у допінгових справах росіян

25.01.2017
Наполегливість королів: найсильніші біатлоністи світу вимагають відповідей у допінгових справах росіян

Французький біатлоніст Мартен Фуркад демонструє лідерські якості не тільки на трасі, а й виступаючи за повне розслідування допінгових справ росіян. (Фото з сайта www.sport.de.)

Не бути «як всі» — не завжди легко. Плисти проти течії наважуються одиниці. Утім на таких відчайдухах, які, демонструючи силу волі й жертвуючи собою, борються за правду, світ і тримається.
 
Кілька років тому російська легкоатлетка Юлія Степанова та її чоловік Віталій, колишній допінговий офіцер, ризикнули своїм душевним комфортом  і в документальному фільмі німецького журналіста Хайо Зеппельта розповіли всю правду про допінг у російській легкій атлетиці.
 
Після їхньої сповіді, немов картковий будиночок, почала руйнуватися «легенда» про сильний і величний російський спорт, в якому, як виявила згодом Незалежна комісія Всесвітньої антидопінгової агенції на чолі з Річардом Маклареном, системно, під прикриттям державних структур, застосовувалися для покращення результатів заборонені стимулятори.
 
Загалом, саме розслідування, яке провів канадський юрист Макларен, стало підставою для того, аби міжнародні федерації почали радикальним чином реагувати на докази нечесної гри росіян.
 
Після другої серії його доповіді, оприлюдненої наприкінці минулого року, спортивні функціонери активно взялися за російських «зимовиків», вирішуючи ступінь їхньої вини та можливість їхньої участі в наступній Білій олімпіаді.
 
Натомість Хайо Зеппельт представив світу продовження документальної історії про пост­допінгове життя російських легкоатлетів. 
 
Цього разу провідником німецького журналіста в залаштункове життя був інший російський атлет Андрій Дмитрієв.
 
І він розповів, що звинувачені й відсторонені від спорту по допінгових справах російські наставники продовжують працювати, займаючись iз професійними атлетами.
 
«Із позиції атлета, що має стосунок до національної збірної, можу сказати, що насправді жодних позитивних змін не відбулося, адже тренери, котрі, як мені точно відомо, у своїй роботі застосовують допінг, продовжують працювати, а самі атлети, я точно знаю, його (допінг) приймають», — заявив Дмитрієв.
 
Зазначимо, що нові подробиці побуту російських спортсменів з’явилися в час, коли Міжнародний союз біатлоністів тимчасово зупинив розслідування у справі 22 з 29 російських біатлоністів, імена котрих фігурували в доповіді Макларена.
 
Назвавши причиною такого рішення відсутність достатньої доказової бази, функціонери IBU викликали неабияке обурення серед знаних «стріляючих лижників», змусивши їх у терміновому порядку просити про скликання екстреного Конгресу IBU.
 
У стислі терміни зірки біатлону — Мартен Фуркад, Уле-Ейнар Бйорндален, Міхал Шлезінгр зібрали 170 підписів під заявою про необхідність такого зібрання, де, за їхніми словами, керівний орган має вжити серйозних кроків для очищення біатлону від «брудних» спортсменів.
 
«Дуже добре, що діалог на цю тематику не перерветься. Хочеться у стислі терміни отримати відповіді на всі запитання, що нас цікавлять», — заявив лідер чоловічого біатлону Мартен Фуркад.