Перемоги та фіаско: стартовий бар’єр «Аустреліен оупен» подолали двоє з шести українських тенісистів

18.01.2017
Перемоги та фіаско: стартовий бар’єр «Аустреліен оупен» подолали двоє з шести українських тенісистів

Залікувавши проблемну травму спини, Олександр Долгополов із перемоги розпочав «АО»-2017. (Фото з сайта 112.international.)

На відміну від стартового дня Відкритого чемпіонату Австралії, коли на три поразки вітчизняних тенісистів припала лише одна перемога, наступного дня позитивних і негативних емоцій від виступу наших співвітчизників у Мельбурні було рівно однаково.
 
Спочатку свій поєдинок програла Катерина Бондаренко.
 
Після чого персональних уболівальників порадував Олександр Долгополов.
 
Попередній сезон найсильніший тенісист України завершив значно раніше, ніж увесь «пелетон». У жовтні в одній iз соцмереж він написав:
 
«На жаль, через травму спини змагальний рік для мене завершується достроково. Зі своєю командою ми активно працюємо над відновленням і сподіваємося сильними та здоровими повернутися в 2017-й».
 
На початку нового року Сашко події не форсував, програвши в дебютах двох представницьких турнірів.
 
Якщо його фіаско у Брісбені знаному іспанцю Рафаелю Надалю виглядало доволі прогнозованим, то невдача у Сіднеї, де киянин не знайшов аргументів проти значно скромнішого Жиля Мюллера з Люксембургу, трохи здивувала.
 
Утім відсутність переможного досвіду в офіційних турнірах АТР 2017 року не завадила Долгополову успішно стартувати на «Аустреліен оупен».
 
Попри те, що протистояв першій ракетці України на десять позицій вищий за нього в рейтингу опонент, до другого раунду пройшов саме український тенісист.
 
Після двох виграних у хорвата Борна Чорича (59-й номер АТР) сетів, здавалося, що 69-й тенісист планети з мінімальними тратами подолає перший бар’єр «АО». Але, зрештою, протистояння Долгополова та Чорича перетворилося на затяжне з’ясування стосунків, по суті, в такий собі тенісний напівмарафон.
 
Загалом, перший тенісист України ніколи не відзначався стабільною грою. А що говорити, коли у спортсмена в останні місяці взагалі не було серйозної змагальної практики.
 
Але гра Долгополова тим і цікава тенісному шанувальнику, що в будь-який момент наш співвітчизник готовий піднести опоненту сюрприз.
 
В одному випаду — приємний, в іншому — не дуже. У четвертому сеті поєдинку проти хорвата українець вів перед 5:2, проте у спокійній атмосфері не зміг реалізувати кілька матчболів, подарувавши супернику «тай-брейк» та надію на п’яту вирішальну партію.
 
Проте й сам Чорич виявився спортсменом непередбачуваним.
 
Припустившись у найвідповідальніший момент подвійної помилки, він надав українцеві ще одну спробу для матчболу, котру цього разу перша ракетка України не змарнував.
 
У підсумку — 6:3, 6:4, 3:6 7:6(9:7) — і в другому раунді Долгополов зіграє з відомим французом, шостим тенісистом «АО»-2017 — Гаелем Монфісом.
 
До речі, його співвітчизниця, Каролін Гарсія, посіяна на жіночому турнірі під 21-м номером, стала кривдницею нашої Катерини Бондаренко, здолавши її в двох сетах — 7:6 (7:4), 6:4.
 
Торік, повернувшись після кількарічної перерви на велику арену, Бондаренко-молодша, хоч і мала значно скромніші рейтингові позиції, сенсаційно дійшла до третього раунду «АО».
 
Проте турнірний шлях 66-ї ракетки планети на цьогорічному «Аустреліен оупен» завершився значно раніше.