Герої рейтингів

17.01.2017
Герої рейтингів

Леся Цуренко гідно протистояла першому номеру жіночого посіву «АО»-2017 — Ангелік Кербер. (Фото з сайта www.ausopen.com)

«Аби потрапляти в поле зору телевізійників, потрібно змагатися з найсильнішими тенісистами планети», — так на зорі свого становлення пояснювала власну відсутність на телеекранах українська тенісистка Леся Цуренко. Жереб, який у 2017 році кинули організатори Відкритої першості Австралії, у суперники до лідерів чоловічого та жіночого світового рейтингу в першому раунді турнірі послав українських тенісистів. Першій ракетці WTA німкені Ангелік Кербер розпочинати «Аустреліен оупен» випало матчем проти Цуренко, тоді як найсильнішому тенісистові планети — британцеві Анді Маррею — у дебютному поєдинку змагань протистояв Ілля Марченко.
Як результат, обоє українських тенісистів опинилися в прицілах об’єктивів десятків телекамер, які традиційно встановлюються на центральних кортах масштабних змагань. Не секрет, що саме під лідерів світового рейтингу бронюються головні арени на турнірах із серії «Великого шолома». Зазвичай зовсім невеликій кількості тенісистів удається пограти під час «АО» на його основній арені — корті імені Рода Левера.
Проте, не маючи високого рейтингового номеру на першому в цьому сезоні турнірі «Великого шолома», й Цуренко (51-й ракетці планети), й Марченку (93-й номер ATP) вдалося засвітитися на основному майданчику «Аустреліен оупен». Проте їхнє перебування в рейтинговому «мейнстрімі» виявилося недовгим.
Як не намагалися протистояти фаворитам турніру наші співвітчизники, але здолати найсильніших тенісистів планети їм не вдалося. Максимум, на що спромігся Марченко у протистоянні з Марреєм, — дотягнув  до тай-брейку в другому сеті. Хоча, загалом, перевага британця над донеччанином сумнівів не викликала — 7:5, 7:6 (7:5), 6:2.
Дещо більше шансів на успіх у грі з першим номером жіночого посіву «АО»-2017 мала Леся Цуренко, котра, вигравши другий сет, поставила під сумнів фаворитський статус Кербер. Проте заключна партія розставила все на свої місця.  Як і в першому сеті, в ній німецька прима дозволила українській опонентці взяти лише два гейми. Не виключено, що краще зіграти Лесі завадили проблеми зі здоров’ям, через які вона була змушена припинити боротьбу в турнірі в Хобарті, де вона дійшла до півфіналу.
Не менш серйозне суперництво випало й на долю Катерини Козлової, котрій довелося протистояти екс-першій ракетці світу, знаній Венус Вільямс. Незважаючи на поважний тенісний вік, 36-річній американці вистачило двох сетів, аби змусити нашу співвітчизницю зачохлити ракетку — 7:6 (7:5), 7:5.
Утім, без приємних емоцій у перший день «АО» український теніс усе ж не залишився. Перша ракетка країни Еліна Світоліна, котра від організаторів турніру отримала високий 11-й номер посіву, неймовірно легко розібралася з Галиною Воскобоєвою з Казахстану — 6:0, 6:2.