Проти суперників і морозу: перший у 2017 році етап Кубка світу не приніс українським біатлоністам медалей

11.01.2017
Проти суперників і морозу: перший у 2017 році етап Кубка світу не приніс українським біатлоністам медалей

У Оберхофі найкраще з українських біатлоністів виступила Юлія Джима, котра з трьома промахами в мас-старті потрапила до квіткової церемонії.

Після того як незалежний експерт Всесвітньої антидопінгової агенції Річард Макларен оприлюднив другу частину розслідування, що стосувалося системного застосування господарями Олімпіади-2014 в Сочі допінгу, в Росії слідом за чемпіонатом світу з бобслею та скелетону відібрали й етап Кубка світу з біатлону, проведенням якого в Ханти-Мансійську традиційно завершувався сезон у «стріляючих лижників».
 
Фінішний же акорд Кубка світу-2016/2017 біатлоністи зроблять у норвезькому Холменколлені, а російський етап перенесли до фінського Контіолахті.
 
Водночас німецький Оберхоф, знаний своєю непередбачуваною погодою, є традиційним місцем, де біатлоністи зустрічають новий календарний рік.
 
Цього разу «стріляючим лижникам» випало змагатися в умовах тріскучих морозів, які на європейський континент приніс холодний арктичний циклон.
 
Можливо, через них у Оберхофі вболівальники й не побачили тотального домінування Лаури Дальмаєр та Мартена Фуркада, під диктовку котрих проходили минулорічні етапи КС-2016/2017. Так, німкені та французу в шести гонках, що відбулися в рамках п’ятого етапу КС, удалося на пару здобути лише одну перемогу. Фуркаду-старшому підкорився «персьют».
 
У мас-старті найсильніший біатлоніст останніх років фінішував третім (переміг німець Шемпп), тоді як у спринті француз узагалі залишився поза п’єдесталом (першим несподівано став австрієць Еберхард).
 
У жінок етап в Оберхофі пройшов під диктовку володарки «Великого кришталевого глобуса»-2015/2016 — чешки Габріели Коукалової (до заміжжя — Соукалова), котра здобула тут два «золота» (мас-старт та спринт) та «срібло».
 
Для українських біатлоністів перший у новому році етап КС медалей не приніс, проте чітко окреслив їхні перспективи.
 
З огляду на п’яте місце Юлії Джими в гонці з масовим стартом та сьо­му позицію Олени Підгрушної в улюблених спринтерських перегонах можна передбачити, що до лютневого чемпіонату світу, котрий у ФБУ називають головним стартом цього передолімпійського сезону, лідери вітчизняної жіночої збірної вийдуть на пік форми й зможуть претендувати на планетарні нагороди.
 
Що стосується результатів вітчизняних біатлоністів в Оберхофі, то вони дали підстави президенту федерації біатлону України Володимиру Бринзаку заявити про наявність у національної команди хороших перспектив на олімпійську естафету 2018 року.
 
Як приклад, у всіх гонках етапу троє українських біатлоністів необмінно фінішували в «топ-30».
 
Найбільше ж порадував очільника вітчизняного біатлону Артем Прима, котрий після 56-го місця в спринті за підсумками гонки переслідування піднявся на високу дев’яту позицію.