Наше болото вже в Європі: заповідник на Волині отримав міжнародне визнання

05.01.2017
Наше болото вже в Європі: заповідник на Волині отримав міжнародне визнання

Черемське — одне з найбільших боліт на континенті.

Секретаріат Рамсарської конвенції повідомив нещодавно адміністрацію Черемського природного заповідника про надання його водно-болотним угіддям статусу міжнародного значення під порядковим номером 2272.

За розмірами Черемське болото є одним iз найбільших блюдцевих боліт не лише в Україні, а й у Європі. Загальна його площа становить 2975,7 га.
 
Науковці вважають, що у прадавні часи тут було величезне озеро, від якого залишилися лище два острівці — озера Черемське і Редичі.

Решта ж території замулилася, внаслідок чого утворилося величезне болото з торфовищем та прилеглими заболоченими лісами.  

Знайти такий куточок первозданної природи сьогодні майже нереально не лише на Волині. На території Черемського заповідника немає населених пунктів, ліній електропередач, доріг із твердим покриттям.

Ізольовані від сучасної цивілізації через погану прохідність, заболоченість, віддаленість від населених пунктів, угіддя стали прихистком унікальних представників флори і фауни.

Лише червонокнижних видів тут нараховується 34, серед них п’явка медична, дозорець-імператор, вусач мускусний, махаон, райдужниця велика, лелека чорний, глухар, журавель сірий, пугач та інші.

Для того щоб волиняни та гості краю могли на власні очі побачити цей унікальний куточок дикої природи, дирекція Черемського заповідника проклала екологічну стежку із загальною протяжністю маршруту майже 3,5 кілометра.

Є й інші великі туристичні маршрути заповідником, розраховані на вісім годин подорожі. Розроблено також багатоденні екскурсії, у тому числі автомобільні, з відвідуванням не лише Черемських водно-болотних угідь, а й славнозвісних Оконських джерел, місцевих музеїв, древніх пам’яток Полісся.

Отож охочі познайомитися не лише з українською, а й європейською перлиною, можуть приїздити влітку на Волинь, захопивши з собою хороший фотоапарат. Бо таких знімків, як на Черемському болоті, ви не зробите більше ніде.