Українська «американка»: автоматичну гвинтівку М-16 вироблятимуть в Україні

05.01.2017
Українська «американка»: автоматичну гвинтівку М-16 вироблятимуть в Україні

Легендарна американська автоматична гвинтівка М-16, що «пройшла» в’єтнамську війну, стане першим проектом стрілецької зброї за стандартами НАТО, яку вироблятимуть в Україні.

Такі домовленості є результатом підписаного 3 січня 2017 року Меморандуму про співпрацю між держпідприємством «Укроборонсервіс» (що входить до складу ДК «Укроборон­пром») та американською компанією Aeroscraft. 
 
Aeroscraft спеціалізується на виробництві інноваційних повітряних суден, сторожових веж та стрілецької зброї. На прес-конференції директор американської компанії Ігор Пастернак (виходець з України) сказав, що ліцензія від американського уряду на виробництво стрілецького озброєння в Україні була надана його компанії наприкінці 2016 року.

На перших етапах виробництво американських гвинтівок в Україні, а саме однієї з моделей М-16 – WAC47, планується для внутрішнього ринку, і в першу чергу для АТО, але згодом ми отримаємо право її експортувати. 
 
Заступник гендиректора концерну «Укроборонпром» Сергій Коробов додав: «Сподіваюся, що в дуже короткий період ми пере­йдемо до практичної реалізації цього проекту. Тим паче що перехід на міжнародні стандарти НАТО є частиною стратегії реформування та розвитку вітчизняного ОПК».
 
«Укроборонсервіс», на якому безпосередньо планується виробництво М-16, — держпідприємство, основним напрямом діяльності якого є реалізація державних інтересів України у галузі експорту та імпорту продукції й послуг військово-технічного, а також спеціального призначення.

«За технічними характеристиками, зокрема початковою швидкістю кулі, М-16 набагато краща за автомат Калашнікова. Її виробництво займе не більше півроку», — зазначив гендиректор ДП «Укроборонсервіс» Сергій Микитюк. 
 
У цієї унікальної гвинтівки можуть змінюватися стволи під різний калібр. Додамо, що за 1,5 року в Україні мають побудувати ще й патронний завод.
 
Нагадаємо: першу модель М-16 було розроблено у 1957 році, а серійний випуск почався у 1960-му. Наразі існує кілька моделей «американок», які випускаються донині й використовуються найкращими підрозділами армій країн НАТО.