Депутати не читають: за бібліотеку в Марганці заступилися письменники та освітяни

30.12.2016
Депутати не читають: за бібліотеку в Марганці заступилися письменники та освітяни

Бібліотека у Марганці була відремонтована за рахунок бюджету. (Фото з архіву.)

Міська рада Марганця, що на Дніпропетровщині, минулого тижня ухвалила рішення про закриття однієї з бібліотек міста і продаж приміщення, в якому вона містилася.

Такі дії викликали потужний громадський супротив.

Активно почали захищати осередок культури як мешканці Марганця, так і письменники, освітяни, громадські активісти з усієї України, звертаючись у різні інстанції, зокрема і Міністерство культури.
 
«Звертаємося з проханням оприлюднити інформацію і достукатися до тих, з чиєї легкої руки місцева влада хоче закрити бібліотеку на Ворошилівці у місті Марганець Дніпропетровської області. Ми відвідуємцю бібліотеку з перших днів існування, тобто з 1990 року. Відкриття бібліотеки на Ворошилівці свого часу стало значною культурною подією в житті нашого мікрорайону. Бібліотека й понині залишається єдиним  культурним центром у мікрорайонах Інститут та Ворошилівка». 
 
Читачі бібліотеки відзначають, що центральна бібліотека розташована в іншій частині міста, туди не кожен може дістатися. Пільг на проїзд у місті немає, та і не кожному дає змогу це зробити здоров’я.

«Ми, читачі бібліотеки, просимо не закривати її, бо це позбавить нас осередку культури, особливо тепер — у час духовного зубожіння, позбавить людей можливості спілкування з найкращим другом і вихователем — книгою», — пишуть жителі Марганця. 
 
У зверненні міністрові Євгену Нищику громадські активісти пишуть: «Намарне нагадувати, що бібліотеки у сьогоденні — це дієві центри просвітництва, і чи не єдині! На місцях — культурно-освітні майданчики об’єднання місцевої громади.

Але тривожна інформація, що надходить до нас зі ЗМІ, сигналізує про можливий злочин, коли у місцевої громади без публічного обговорення забирають можливість читати й контактувати зі світовим культурним надбанням через спеціалізований інтернет-центр: «20 листопада 2016 року мер міста Марганець Олена Жадько, яка представляє «Опозиційний блок», винесла питання продажу будівлі бібліотеки №2 на голосування, і більшість депутатів Марганецької міської ради проголосувала за її закриття. На тій же сесії мер міста і 18 депутатів проголосували за підвищення собі заробітної плати удвічі та виписали новорічну премію в розмірі 100% від зарплати».
 
Скасувати ганебне рішення, вибачитись перед бібліотекарями, а водночас  зменшити власні споживацькі апетити й на так звану «новорічну премію» придбати книги для міської бібліотеки №2 — такий вихід із ситуації пропонують активісти.

Особливо обурює в цій ситуації людей  іще й те, що чимало авторів та громадських активістів власним коштом поповнюють бібліотечні фонди на сході країни; натомість на місцях спостерігається ганебна практика знищення українських закладів культури. 
 
До речі, за офіційними документами Дніпропетровської ОДА, в області вже «оптимізовано», тобто закрито три  бібліотеки.