Як Путін знову переможе: Кремль вже знає відсоток «за» на четвертий термін

28.12.2016
Як Путін знову переможе: Кремль вже знає відсоток «за» на четвертий термін

Путін готується стати президентом вчетверте. (Фото з архіву.)

70% голосів за кандидата Кремля при явці виборців у 70% — так мають виглядати результати президентських виборів у Росії 2018 року.

Саме таку вимогу поставив за рік до виборів представникам місцевих влад заступник адміністрації президента Росії Сергій Кірієнко, повідомляє російський портал новин РосБізнес­Консалтинг (RBC.ru).
 
Ця зустріч із заступниками губернаторів відбулася 24 грудня в приміщенні корпоративного університету «Сбєрбанка» в Москві. Портал посилається на інформацію від трьох учасників цієї наради, які побажали зберегти анонімність.

Кожен iз них підтвердив, що Кірієнко ясно представив свої очікування щодо результатів президентських виборів, але кожен iз трьох інформаторів інтерпретує його слова по-своєму. Двоє з учасників зустрічі вважають настанови зама кремлівської адміністрації чітким завданням до виконання, а третій сприйняв їх як «навчальні цілі», які були викладені на згаданому семінарі. 
 
Представник Кремля сказав на цьому зібранні, що майбутні вибори будуть «референдумом довіри» до влади в Москві, звідси й наголос на високій явці виборців. За даними співрозмовників РБК, вибори будуть призначені на березень 2018 року. Раніше ширилися чутки про можливість дострокових виборів.

Але під час нещодавньої щорічної прес-конференції Путін заявив, що не є прибічником такого вирішення. Він теж не сказав, чи має намір брати участь у найближчих виборах. 
 
На думку експертів, результат 70% відсотків голосів на виборах є цілком посильним завданням для кандидата Кремля. 2004 року Путін здобув 71,3% голосів, а 2008-го Медведєв — 70,3%. Але проблемою залишається явка, яка є одним із показників довіри народу до влади.

Найвищу до цього часу явку зафіксовано на виборах 2008 року — 69%. «Результат буде таким, який потрібен Кремлю. Але найбільша проблема — з активністю виборців. А це означає, що, ймовірно, відбудуться масштабні фальсифікації», — вважає Олександр Кокчаров, аналітик лондонського центру IHS Jane.