Напередодні Голодомору: «Смолоскип» видав книжку «1930. УСРР. Повстання».

28.12.2016
Напередодні Голодомору: «Смолоскип» видав книжку «1930. УСРР. Повстання».

Видавництво «Смолоскип» пропонує читачам книжку з промовистою назвою «1930. УСРР. Повстання».

Це збірка нарисів історика, заступника голови Українського інституту національної пам’яті Володимира Тиліщака, присвячена антибільшовицьким повстанням у селах України у 1930 році.

Тема, насправді, не аж так добре висвітлена та відома.
 
Пересічні інформаційні стереотипи вітчизняної історії дають якесь уявлення про Визвольні змагання і громадянську війну, рідше — про Зимові походи, про окремі повстання початку двадцятих років, зрештою, про Холодний Яр.
 
Що ж до пізніших повстань проти радянського режиму, надто тих, які припадають на тридцяті роки — про них знають мало.
 
У книжці «1930. УСРР. Повстання» ви зустрінете якраз такі історії. Чому саме 1930 рік? Бо він був ключовим в історії «радянської» України і став своєрідним прологом до Голодомору.
 
Річ у тому, що в тридцятому особливо жорстко й особливо масово проводили політику колективізації та розкуркулення. Тоді ж відбувалась і потужна атака на церкви, вилучення церковних цінностей.
 
Оці два чинники головно й спрацювали, «надихнувши» багатьох селян на повстання та протестні акції. Книжка Тиліщака дає змогу ознайомитися з повстанськими сюжетами різних частин України, від нинішньої Дніпропетровщини до Хмельниччини.
 
Розграбування землі, худоби, реманенту та іншого добра, закриття й розорення церков, інші знущання стали сигналом для народних виступів.
 
Часто на початках на тодішні умовні «майдани» виходили жінки. Десь влада трохи відступала. Десь навпаки.
 
У другому випадку зазвичай поступово починалися бойові дії — селяни били або й убивали більшовицьких активістів, громили сільради, повертали собі забране, вступали в справжні бойові зіткнення з урядовими загонами тощо.
 
Чутки про повстання нерідко «піднімали» й сусідні села.
 
Керував загашенням полу­м’я повстань знаменитий кат і каратель Владімір Баліцкій.
 
Більшовицьким силам часто бувало непросто реагувати на постійні виступи у різних місцях, були в них і втрати. Але в цілому сили були зовсім не рівні.
 
У повстанців було дуже мало зброї. Зазвичай виразного керівництва або не було, або воно було некомпетентним.
 
Бракувало стійкого зв’язку з повстанцями на інших територіях. Бракувало послідовності, стратегічного мислення, орієнтування в обстановці.
 
Тобто був увесь набір недоліків стихійних народних повстань. Тому й тривали вони зазвичай максимум кілька днів.
 
Траплялись і винятки. Наприклад, так зване Павлоградське повстання. Його підготовкою цілеспрямовано й осмислено займалися колишні офіцери-гетьманці.
 
Їм вдалося створити значно серйознішу ситуацію, ніж у стандартних заворушеннях того року, проте не вийшло втілити далекосяжні задуми — долучити до повстання військовий гарнізон, зайняти Павлоград тощо.
 
Цікаво, що після поразки цього повстання більшовики не зуміли повністю розгромити й викрити підпільників, які його затіяли...
 
Детальніше про цю та інші історії спротиву ви можете прочитати безпосередньо в книжці Володимира Тиліщака. А відкриття маловідомих сторінок історії буремного двадцятого століття триває.