Із чоловічим акцентом: фігуристи визначили делегатів на майбутні чемпіонати Європи та світу

27.12.2016
Із чоловічим акцентом: фігуристи визначили делегатів на майбутні чемпіонати Європи та світу

Чемпіонат України-2016 з фігурного катання зібрав доволі скромне представництво учасників. (Фото з сайта ufsf.com.ua.)

Кінець року — традиційна пора проведення чемпіонату країни з фігурного катання, за підсумками якого зазвичай тренерська рада складає список учасників майбутніх чемпіонатів Європи та світу. Чергова континентальна першість пройде наприкінці січня 2017 року в чеській Остраві, планетарні ж баталії пройдуть 29 березня — 2 квітня в столиці Фінляндії — Хельсінкі.
 
Визначення ж найсильніших вітчизняних фігуристів відбулося в передостанній тиждень 2016 року — на столичній «Льодовій арені». Попередній очільник федерації фігурного катання України Євген Ларін намагався додавати турніру яскравих організаційних ноток, які були покликані нівелювати проблеми, в яких живуть наші фігуристи.
 
Улітку з боями пост очільника ФФКУ замість Ларіна посів Михайло Макаров, утім особливим чином ця зміна не вплинула на кадровий склад учасників ЧУ, котрих, за прикладом попередніх років, було традиційно мало. Що говорити, якщо в парному катанні за чемпіонський титул боровся лише один дует. Відтак національне «золото», а разом з ним і перепустки на майбутні ЧЄ та ЧС, «автоматом» отримала пара з Дніпра — Рената Оганесян та Марк Бардей. До слова, вихованці Лілії Батутіної втретє поспіль виграли ЧУ.
 
Трохи більший представницький склад мав турнір танцювальних дуетів, де першість розігрували п’ять тандемів. Утім особливої інтриги тут побачити не довелося. Навіть маючи проблеми зі здоров’ям, харків’яни Олександра Назарова та Максим Нікітін на голову виявилися сильнішими за своїх земляків — Попову/Бєлікова, котрих вихованці Ігоря Шпільбанда випередили більш ніж на 20 пунктів.
 
«Ми задоволені своїм прокатом, хоча підготовка до цих стартів не була повноцінною. Важливо, що під час танцю не припустилися серйозних помилок. Раді, що показали, на наш погляд, дуже вдалу програму», — сказав у інтерв’ю офіційному сайту ФФКУ Максим Нікітін.
 
Не надто гарячими вийшли й жіночі баталії, де з відчутною  перевагою (165,95 проти 148,78 бала — у срібної медалістки) тріумфувала Анна Хниченкова з Дніпра. Примітно, що до своєї першої перемоги в ЧУ підопічна В’ячеслава Ткаченка йшла сім років. У цьогорічній золотій гонці вона випередила юну киянку Анастасію Гожву, котрій, до слова, Хниченкова програла на минулорічній першості.
 
«Сподіваюсь, що виправдала надії та віру в мене свого тренера. Хоча сама маю деякі претензії до свого довільного виступу. Найбільша моя помилка полягає в тому, що не змогла виконати «подвійний аксель — потрійний тулуп». Мабуть, я занадто переживала перед змаганнями і під час прокату в мене буквально «підсіли» ноги...» — відзначила Хниченкова.
 
Своєрідною ж окрасою ЧУ-2016 з фігурного катання стали змагання чоловіків, де долю чемпіонства вирішили кілька десятих одного бала. Після короткого виступу лідирував Ярослав Паніот, але довільну програму значно краще відкатав Іван Павлов, що дозволило йому, в підсумку, на 0,87 бала випередити конкурента. «Чудово, що є такий суперник», — сказав чемпіон, вихованець Дмитра Шкідченка.