Королiвськi пiшаки: львів'янин Михайло Олексієнко тріумфував на чемпіонаті України з шахів

23.12.2016
Королiвськi пiшаки: львів'янин Михайло Олексієнко тріумфував на чемпіонаті України з шахів

Михайло Олексієнко свою перемогу на чемпіонаті України назвав несподіванкою. (Фото з сайта ukrchess.org.ua.)

Приймаючи в березні 2016 року матч за титул найсильнішої шахістки планети між Марією Музичук та Хоу Іфань, упродовж кількох тижнів Львів гордо носив звання шахової столиці планети.

Водночас статус шахового центру України за містом Лева зберігається незалежно від часу та обставин. Цьогорічний чемпіонат України з шахів яскраво підтвердив, що саме Львів володіє найкращим потенціалом iз підготовки успішних гросмейстерів.
 
У змаганнях чоловіків національне «золото» дісталося 30-річному львів’янину Михайлу Олексієнку, а в жіночих баталіях його юна землячка Наталя Букса — чемпіонка світу-2015 серед дівчат до 20 років — розділила першість з Єлизаветою Малаховою з Дніпра, котра лише за додатковими показниками випередила львів’янку в чемпіонській гонці.
 
Одразу зазначимо, що в обох дивізіонах змагання проходили без зірок українських шахів. Нi знаних представників Львівщини — Іванчука, Криворучка, сестер Музичук, ні знакових представників харківських шахів — Ельянова, Ушеніної — у Рівному, де й проходив ЧУ-2016 з шахів, не було.
 
Але від того національна першість прісною та нудною не стала. Навпаки. Відсутність «важковаговиків» дозволила роз­правити крила представникам умовно другого ешелону, перетворивши чемпіонат у захопливе дійство.
Приміром, у жіночих баталіях на «золото» до останнього туру претендували одразу троє шахісток. Визначати ж сильнішого довелося за допомогою додаткових показників. При цьому минулорічна переможниця ЧУ — Анастасія Рахмангулова з Миколаєва — в підсумку, посіла лише сьоме місце.
 
А свій чемпіонський титул міжнародний гросмейстер Малахова виборола завдяки дивовижній перемозі над землячкою Маріцою Цирюльник, знайшовши за 78 ходів переможний вихід у партії, по ходу якої майбутня чемпіонка мала на три пішака менше, ніж її візаві.
 
На відміну від Малахової, котрій для чемпіонства довелося в останній партії докладати титанічних зусиль, новоспеченого шахового короля України в заключному матчі турніру влаштувала й нічия. Хоча легкою дорога до вершини в Олексієнка аж ніяк не була.

За словами Михайла, після поразки рейтинг-фавориту змагань харків’янину Антону Коробову думок про чемпіонство відразу стало менше. Утім, як відзначив після завершення чемпіонату переможець, важкі нічиї з Арещенком та Єфименком, а особливо, перемога над Волокітіним, надихнули його на великі звершення. 
 

ТАБЛО

Чемпіонат України з шахів (Рівне). Чоловіки. 11 турів. Олексієнко (Львів) — 8 очок, Коробов, Мойсеєнко (обидва — Харків) — 7, Арещенко, Кравців, Волокітін (усі — Львів) — 6,5; Єфименко (Мукачiв) — 6, Кузубов (Львів) — 5,5; Ковчан (Харків) — 4,5; Штембуляк (Чорноморськ) — 3,5; Бахмацький (Харків) — 3; Соловчук (Полтава) — 1,5.
Жінки. 9 турів. Малахова (Дніпро), Букса (Львів) — 6, Гапоненко (Херсон) — 5,5; Осьмак (Київ), Бабій (Тернопіль) — 5, Іваненко — 4,5; Рахмангулова (обидві — Миколаїв) — 4, Цирульник (Дніпро) — 3,5; Должикова (Київ) — 3, Мартинкова (Краматорськ) — 2,5.