Теракт у Берліні: поліція відпустила підозрюваного - справжній вбивця на свободі

21.12.2016
Теракт у Берліні: поліція відпустила підозрюваного - справжній вбивця на свободі

Багатотонна фура трощила все на своєму шляху — і людей, і торгові намети.

Різдвяний ярмарок у Берліні вирував, коли в юрбу людей на повному ходу в’їхала вантажівка.
 
Сталося це ввечері у понеділок, близько 20-ї години за місцевим часом. Вантажівка проїхала від 50 до 80 метрів, чавлячи людей і руйнуючи ятки на ярмарку.
 
Внаслідок цієї неймовірної трагедії загинули 12 осіб, ще 49 були поранені, повідомляє «Німецька хвиля». Багато поранених перебувають у тяжкому чи критичному стані. 
 
Наїзд вантажівки на людей стався невипадково. «Наші слідчі вважають, що вантажівка умисне була спрямована у натовп людей на різдвяному ярмарку на Брайтшайдплатц», — йдеться у повідомленні поліції у «Твіттері».
 
Міністр внутрішніх справ Німеччини Томас де Мезьєр ще у ніч на вівторок припустив, що інцидент міг бути спрямованою атакою.
 
Водночас міністр внутрішніх справ землі Північний Рейн-Вестфалія Ральф Єґер рано-вранці у вівторок заявив, що «це був терористичний акт».
 
Ймовірного водія вантажівки затримали, але потім відпустили. За даними німецького видання Die Welt , він прибув до Німеччини як біженець iз Пакистану в лютому 2016 року.
 
Згодом це видання зі своїх джерел дізналося, що цей чоловік не має відношення до теракту, а справжній вбивця на свободі.
 
Окрім того, в автівці знайшли тіло мертвого чоловіка, він, за даними німецьких правоохоронців, був громадянином Польщі. У цій же країні, як повідомив речник берлінської поліції, було зареєстровано вантажівку.
 
Журналісти двох провідних польських інформаційних телеканалів TVN24 та TVP INFO напередодні зв’язалися з власником польської транспортної фірми, якій належить автомобіль, Аріелем Журавським.
 
Той розповів їм, що за кермом мав бути його двоюрідний брат. Він доставив вантаж з Італії до Берліна. Оскільки керував машиною сам, то мав відпочивати в Берліні не менше 11 годин.

За цей час планував її розвантажити. В останній телефонній розмові водій повідомив, що лише власник складу є німцем, а всі інші робітники — емігранти.
 
Власник вантажівки повідомив, що вона була новою, придбаною лише півроку тому і цілком справною. Він не виключив, що її викрали, адже його родич не виходив на зв’язок від 16-ї години дня понеділка, 19 грудня.
 
Як могло статися, що польський водій опинився в кабіні машини разом iз пакистанським терористом за кермом, ще не встановлено.
 
За даними системи супутникової навігації, після 15-ї години було зроблено кілька спроб завести двигун.
 
Журавський каже, що о 19.30 машина рушила, хоча не повинна була залишати Берлін цього дня. Схоже на те, що хтось намагався навчитися вести цю вантажівку.
 
Події у Берліні нагадують схожий випадок, що стався 14 липня у французькій Ніцці, коли чоловік скерував вантажівку в натовп людей, які прийшли подивитися на феєрверк із нагоди Дня взяття Бастилії.
 
Тоді загинули понад 80 людей. Відповідальність за той напад узяло на себе угруповання «Ісламська держава». 
 
Схоже, що методи терористів змінюються: щоб убивати, їм не потрібні «пекельні» машинки. З цим може впоратися й «мирна зброя» — її не треба ховати, вигадувати щось, аби пронести в людне місце...