Опівнічний бюджет: Рада має ухвалити головний кошторис до дванадцятої ночі вівторка

21.12.2016
У вівторок під час пленарного засідання Верховна Рада України мала ухвалити головний фінансовий документ року — Державний бюджет на 2017 рік.
 
Дедлайн для остаточного голосування був встановлений опівночі — тобто передбачається, що депутати, хоч і не посплять цю ніч, як належить, але все-таки впораються до настання середи. 
 
«Я сподіваюся, у нас буде не бюджетний тиждень, а бюджетний вівторок. Уже сьогодні буде ухвалено державний бюджет-2017 і відповідні закони.
 
У цьому бюджеті закладені важливі реформи, на які очікують люди. Сподіваюся, що це рішення буде прийняте», — зазначив учора міністр фінансів Олександр Данилюк.
 
Як уже писала «Україна молода», у кошторисі мають бути відображені зміни, пов’язані з рішенням Кабміну щодо збільшення мінімальної заробітної платні до 3200 гривень за місяць.
 
Тільки після того, як бюджет-2017 буде проголосовано, можна буде вважати, що ці зміни вступають у силу. 
 
Крім цієї правки, на держбюджет чекають ще декілька. За словами Данилюка, вони торкатимуться націоналізації ПриватБанку. «Треба передбачити процентні виплати за облігаціями, які будуть вкладені до капіталу. Це технічний процес, і це буде зроблено. Ми планували подібні події», — запевнив Данилюк.
 
Тим часом народний депутат України від фракції БПП Олексій Гончаренко спрогнозував, що державний бюджет на 2017 рік приймуть до кінця вівторка.
 
«У мене оптимістичні очікування. Думаю, ми сьогодні будемо мати державний бюджет України. Мабуть, десь о 00:00, приблизно наприкінці цього дня», — заявив учора Гончаренко. Також нардеп упевнений, що голосів на прийняття цього закону вистачить: «Нам потрібно 226 голосів, це звичайний закон. Я впевнений, що вони будуть».
 
У колеги Гончаренка Ірини Луценко, щоправда, дещо інший прогноз. Вона переконана, що законопроект буде прийнятий у ніч із четверга на п’ятницю.
 
Такий варіант можливий також, адже розгляд Держбюджету на наступний рік заплановано саме на 22 грудня. Про те, як розвивалися події довкола бюджету, «Україна молода» інформуватиме читачів уже в наступних номерах.