За неонацистські вигуки на матчі з сербами ФІФА покарає український футбол лише штрафом

21.12.2016
Політика, яку вели міжнародні футбольні інстанції щодо забезпечення рівності між усіма учасниками світового футболу, інколи здавалася занадто жорсткою.
 
Дискваліфікація «Арени Львів» на весь відбірковий цикл чемпіонату світу-2018, проведення матчів без глядачів національною збірної України (у грі проти Ісландії) та київським «Динамо» (проти «Актобе» — у Лізі Європи й проти «Маккабі» — у Лізі чемпіонів) — усе це стало результатом расистських та нацистських «кричалок», банерів та дій, які дозволяли собі вітчизняні ультрас під час матчів під егідою ФІФА та УЄФА.
 
Нещодавно українські фани знову потрапили в поле зору громадської організації FARE, яка бореться проти всіх видів дис­кримінації.
 
У рапорті її спостерігачів, котрі 15 листопада у Харкові відвідали товариський поєдинок між збірними України та Сербії, знову йшлося про нацистську риторику, що лунала на фанатських секторах стадіону «Металіст».
 
Загроза чергової дискваліфікації вкотре нависла над вітчизняним футболом.
 
Утім зусиллями офіційних осіб ФФУ харківській арені вдалося уникнути серйозного покарання.
 
Власне, за поведінку групки занадто говірливих та нестриманих фанатів віддуватися доведеться нашій національній федерації, яку ФІФА оштрафувала на досить відчутну суму, наклавши стягнення у розмірі 60 тисяч євро.
 
Так, Федерації футболу України вдалося переконати ФІФА, що неонацистські вигуки групи людей, зафіксовані спостерігачами FARE в Харові, були спланованою провокацією.
 
Не виключено, що пом’якшити вердикт Міжнародної федерації футболу допомогло й нещодавнє рішення Європейського футбольного союзу дозволити стадіону «Металіст» приймати офіційні міжнародні матчі під своєю егідою.
 
Нагадаємо, що після того як на Донбасі почалася війна, УЄФА заборонила в Харкові проводити єврокубкові поєдинки.
 
Як заявив віце-президент цієї організації Григорій Суркіс, нещодавно виконком УЄФА постановив повернути Харків до переліку міст, де можна проводити офіційні міжнародні матчі.
 
На перший погляд, поблажливе ставлення ФІФА до харківської арени не повинно розхолоджувати наших футбольних функціонерів. Лише штрафами подібного роду проблеми постійно вирішувати навряд чи вдасться.
 
Утім, як повідомляє прес-служба УЄФА, організація перегляне межі застосування діючого дисциплінарного регламенту, щоб санкції накладалися тільки в тих випадках, коли «більшість розсудливих людей згодна з тим, що їх необхідно застосувати».
 
Для цього Європейський футбольний союз створює робочу групу за участі клубів і національних асоціацій, яка повинна буде вивчити правові рамки дисциплінарної діяльності в частині покарань за демонстрацію політичних гасел і символіки під час футбольних матчів.
 
«УЄФА не хоче, щоб футбольні матчі використовувалися як платформа для політичних акцій, але водночас не бажає накладати санкції на клуб або національну асоціацію у випадках, коли демонстрація поглядів у ході футбольного матчу не несе в собі зневагу для розсудливої людини», — йдеться в оприлюдненій заяві.