Збережемо ліс — захистимо Україну!

16.12.2016
Президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер на спільній прес-конференції з Президентом України Петром Порошенком 24.10.2016 р. у Брюсселі заявив: «Я був радий тому, що український Президент висловив намір зняти заборону на експорт деревини. Це була наша умова. Як я розумію, це буде зроблено протягом наступних декількох тижнів, що дасть нам можливість надати наступний транш на 600 млн. євро макрофінансової допомоги з нашого боку».

Президент Порошенко нічого йому не заперечив публічно, вчергове знехтувавши стратегічним національним інтересом та принизивши українців.
 
Компрадорська влада, спираючись на підтримку закордонних «варягів», нехтує екологічним благополуччям нації та економічними інтересами країни, намагаючись відмінити заборону на експорт лісу-кругляку в обмін на жалюгідні 600 млн. євро кредиту від Євросоюзу.
 
Саме стільки влада намагається виторгувати у закордонних «благодійників», знехтувавши українською екологією, робочими місцями та інвестиціями всупереч інтересам суспільства та виробників у галузi деревообробки, меблевої та паперової промисловості, які лише за 9 місяців 2016 року принесли в бюджет понад 2 млрд. грн. податкових надхо­джень.
Нагадаю, що мораторій на експорт необробленої деревини (лісу-кругляку) завдяки зусиллям Радикальної партії був підтриманий українським парламентом та набув чинності 01.11.2015 р. щодо всіх порід деревини, крім сосни. Мораторій на експорт необробленої сосни набуде чинності 1 січня 2017 року.
 
Радикальна партія постійно «тримає руку на пульсі» економіки та готова вчергове прозвітувати про результати дії мораторію. Я разом зi своїм заступником з економічної політики Віктором Галасюком направив відповідне звернення до Державної фіскальної служби. Отримані офіційні дані свідчать про суттєву вигоду мораторію для української деревообробки, меблевої та паперової промисловості та вітчизняної економіки в цілому, незважаючи на поки що дуже короткий термін його дії — близько року.
 
Деревообробка та меблева галузь продовжують стрімке зростання на тлі стагнації промисловості. Обсяг реалізації промислової продукції за 9 місяців 2016 року в порівнянні з аналогічним періодом попереднього року в доларах США скоротився на 4%. Водночас деревообробна промисловість продемонструвала приріст +16%, а меблева +15%. Паперова галузь за цей час зросла також на +5%. Тобто деревообробна, меблева та паперова промисловості із введенням мораторію почали зростати, незважаючи на «просідання» промисловості в цілому.
 
Експорт оброблених лісоматеріалів продовжує стрімко рости на тлі падіння загального товарного експорту.
 
Сукупний товарний експорт за 9 місяців 2016 року у порівнянні з аналогічним періодом попереднього року в доларах США, на жаль, скоротився на 9%. Натомість експорт оброблених лісоматеріалів виріс на 11%, що поповнило торговельний баланс країни на 30 млн. доларiв США лише за 9 місяців дії мораторію.
 
Податкові надходження від галузі до держбюджету продовжують суттєво зростати.
 
Суми податків, сплачених до бюджету підприємствами деревообробної, паперової та меблевої галузей за 9 місяців 2016 року (під час дії мораторію), у порівнянні з аналогічним періодом попереднього року (мораторію не було) у доларах США зросли на 17%. Тобто бюджет теж суттєво виграв від мораторію навіть менш ніж за рік його дії. І ці кошти можуть бути спрямовані на зарплати, пенсії, освіту, медицину, оборону!
 
Інвестори повірили та почали вкладати в галузь. Обсяг імпорту верстатів для обробки дерева — одна зі складових інвестицій у галузь — за 9 місяців 2016 року (мораторій діяв) у порівнянні з аналогічним періодом попереднього року (мораторію не було) у доларах США збільшився у три рази!
 
Така активізація інвестиційної діяльності, особливо в часи триразової девальвації національної грошової одиниці, є наочним випереджаючим індикатором майбутнього зростання обсягів виробництва та експорту галузі, створення нових робочих місць, додаткових надходжень до бю­джетів усіх рівнів.
 
Водночас через бездіяльність уряду зросла контрабанда деревини. Коли за 9 місяців 2016 року експорт лісу-кругляку скоротився на 600 тис. тон, на 200 тис. тон дивним чином зріс експорт дров. Це демонструє ймовірний масштаб контрабанди лісу-кругляку.
 
У мене просте запитання до уряду — може, краще замість марних спроб відміни мораторію ви знайдете час, щоб навести лад на митниці, ДФС та розібратись зі своєю кадровою політикою? Може, замість того, щоб знов і знов жебракувати по світу, ви почнете поважати виробника, інвестора, платника податків в Україні?
 
Український уряд замість того, щоб «зливати» інтереси промисловості, нищити довіру інвесторів та екологічну перспективу країни за кількасот мільйонів євро закордонного кредиту повинен, виходячи з національних інтересів країни:
 
— забути про спроби відмінити мораторій на експорт лісу-кругляку та фахово аргументувати позицію України міжнародним партнерам;
 
— виконати свої прямі посадові обов’язки та перекрити контрабанду на митниці.
 
— провести лібералізацію внутрішнього ринку деревини та ліквідувати корупційні схеми у лісовій галузі.
 
А для скептиків хочу нагадати, що при однаковій з Україною площі лісів деревообробна, паперова та меблева галузі Польщі сьогодні виробляють продукції на 24,7 млрд. дол. США. В Україні ці галузі поки що випускають продукції в 10 разів менше — 2,5 млрд. дол. США.
 
Перспектива росту вітчизняних деревообробної, паперової та меблевої галузей колосальна — в десять разів більше випущеної продукції та отриманої валютної виручки від експорту, збільшення в рази податкових надходжень до бюджету та десятки тисяч нових робочих місць.

Але для цього уряд повинен не саботувати проукраїнські ініціативи парламенту, які покликані забезпечити достойне життя громадян України, а всіляко підтримувати та плекати паростки економічного розвитку, «вигризаючи зубами» національний інтерес на міжнародній арені. Саме такою повинна бути проукраїнська свідома та цілеспрямована державна політика, саме такою є політика Радикальної партії — політика економічного націоналізму! 
 
Олег ЛЯШКО,
лідер Радикальної партії