Sony, Sanyo i Panasonic заплатять величезний штраф за "зарядкову" змову

14.12.2016
Велетенську суму в 166 мільйонів євро повинні заплатити японські виробники електроніки Sony, Sanyo i Panasonic у ви­гляді штрафу.
 
Єврокомісія покарала їх таким чином за корпоративну змову з метою значно завищити ціни на зарядні акумулятори до електронних пристроїв.
 
Кари уникнув лише корейський Samsung, який також брав участь у змові, але потім змінив думку і доніс про все Єврокомісії. 
 
Комісія, яка пильнує за законністю конкуренції на спільному європейському ринку, встановила, що впродовж 2004-2007 років ці чотири фірми контактували між собою з метою уникнення взаємної агресивної конкуренції на ринку літієво-іонних акумуляторів, які широко застосовуються у смарт­фонах, ноутбуках, фотоапаратах та інших електронних пристроях побутового застосування.
 
Експерти ЄС встановили, що виробники домовилися про підвищення ціни зарядних пристроїв, а також обмінювалися важливою інформацією, зокрема про плани продажiв та цінову політику. 
 
Усі чотири фірми зізналися стосовно участі в змові. Sony має заплатити 29,8 млн. євро штрафу, Panasonic — 38,9 млн. євро, а Sanyo, яка була поглинута фірмою Panasonic 2009 року, — 97,1 млн. євро. Покарання для фірми Samsung було визначено в 57,7 млн. євро, але південнокорейський гігант його не заплатить — це винагорода за те, що повідомив про нелегальну змову Єврокомісію.