Невтішні висновки: правозахисники повідомили про погіршення ситуації зі свободою слова у світі

14.12.2016
Невтішні висновки: правозахисники повідомили про погіршення ситуації зі свободою слова у світі

Ситуація у світі зі свободою слова погіршилася.

Учора міжнародна правозахисна організація «Репортери без кордонів» оприлюднила першу частину свого щорічного звіту щодо свободи преси у світі.
 
В ній йдеться про ув’язнених журналістів. Другу частину звіту організації «Репортери без кордонів», присвячену вбивствам журналістів у світі впродовж милого року та найнебезпечнішим місцям для їхньої роботи, буде оприлюднено 19 грудня.
 
Загальний висновок звіту невтішний: ситуація у світі зі свободою слова погіршилася.
 
У Туреччині зросла кількість журналістів, які утримуються за ґратами після невдалої спроби військового переворотy, йдеться у звіті.
 
На Туреччину та Китай припадає більш як 60 відсотків усіх ув’язнених журналістів у світі.
 
Згідно з даними «Репортерів без кордонів», станом на 1 грудня 2016 року у світі нараховувалось щонайменше 348 працівників медіа, які перебувають за ґратами через свою роботу, — це на шість відсотків більше, ніж у попередньому році.
 
Більшість журналістів ув’язнено в таких країнах, як Туреччина, Китай, Сирія, Єгипет та Іран. Крім того, вважаються викраденими 52 журналісти в Сирії, Ємені та Іраку, з яких 21 особа перебуває у руках терористів «Ісламської держави».
 
«Репортери без кордонів» наголошують, що лише у Туреччині за ґратами перебувають більше ста журналістів. Фахівці організації встановили, що у 41 випадку є прямий зв’язок між ув’язненням та професійною діяльністю.
 
«Полювання на журналістів у Туреччині набуло небачених масштабів», — наголосила речниця «Репортерів» Брітта Гільперт. У Китаї, за даними правозахисників, в ув’язненні через свою роботу перебувають 103 працівники медіа, в Єгипті — 27, у сирійських в’язницях — 28 журналістів.
 
У доданій до звіту інтерактивній мапі зазначено, що в Україні за останній рік було вбито одного журналіста, наша країна перебуває на 107-му місці за станом свободи слова.
 
У Росії в ув’язненні — троє журналістів, і ця країна перебуває на 148-му місці списку. А Білорусь і взагалі помістили на 157-му позицію. 
 
Перші п’ять сходинок рейтингу посіли Фінляндія, Голландія, Норвегія, Данія та Нова Зеландія — у цих країнах журналістам працюється найвільніше.
 
А останні п’ять місць, iз 176-го по 180-те, посіли відповідно Китай, Сирія, Туркменістан, Північна Корея та Еритрея.