Ратуша на дотик: символ Львова зможуть «побачити» люди з вадами зору

14.12.2016
У межах проекту «Львів на долонях» у місті створили доступний для незрячих людей бронзовий макет споруди з описом шрифтом Брайля, аби вони змогли руками відчути красу архітектурної пам’ятки.
 
Міні-ратуша стоїть на площі Ринок, 1, перед входом у міську раду. Міський голова Андрій Садовий у «Фейбуцi» написав: «Львівську Ратушу можна тепер буде «побачити» незрячим. Спільно з Українською спілкою інвалідів установили бронзовий макет міської управи з описом шрифтом Брайля. Подібні макети довелось бачити в багатьох містах Європи. Ратуша — перша, будуть наступні. Дякую Оксанi Потимко за гарну ідею, скульптору Василю Одрехівському за виконання».
 
Як розповіла Оксана Потимко, автор проекту «Львів на долонях», львівська Ратуша стане першим архітектурним об’єктом міста, доступним для осіб з інвалідністю.
 
«Дуже багато деталей, які відомі зрячим людям, стають для незрячих абсолютним відкриттям. Скажімо, усі незрячі знають, що Ратуша має вежу. Вони навіть можуть прочитати в інтернеті, що її висота становить 65 м, що до неї ведуть 400 сходинок. Однак ніхто з них не бачив, як ця вежа виглядає. Тому це дуже важливий пізнавальний проект, який спонукає читати, пізнавати, довідуватись історію рідного міста. Дуже сподіваюсь, що цей об’єкт стане далеко не останнім і що незабаром можна буде відчути на дотик і такі цікаві історичні споруди, як собор Святого Юра, Львівська Опера, Домініканський собор, Катедра, Арсенал тощо. Аналогічна практика створення макетів існує в країнах Європи уже декілька років», – зауважила вона.
 
До речі, львівська Ратуша — пам’ятка архітектури національного значення, що належить до Світової спадщини ЮНЕСКО. Сучасна вежа львівської Ратуші   є найвищою в Україні.