На чемпіонському рівні

13.12.2016
На чемпіонському рівні

На чемпіонаті світу на «короткій» воді в канадському Віндзорі Дарина Зевіна здобула «срібло» на 200 м на спині. (Фото зі сторінки спортсменки у «Фейсбуці».)

Чемпіонат світу на «короткій» воді у розкладі вельми значної кількості іменитих плавців не значиться. Водночас його організатори намагаються щоразу залучити до участі в змаганнях неолімпійського формату кількох знакових спортсменів. «Розкруткою» цьогорічної світової першості в 25-метровому басейні, що приймає канадський Віндзор, випало займатися триразовій олімпійській чемпіонці з Угорщини Катінці Хоссу, котра на відміну від багатьох інших знаменитостей «коротку воду» ніколи не ігнорувала. Загалом, не в останню чергу завдяки тотальному багаторічному домінуванню на етапах Кубка світу, які проходять у «коротких» басейнах, Хоссу й заробила імідж «залізної леді», котрий вона яскраво підтвердила на Олімпіаді в Ріо-2016, вигравши там три «золота» й одне «срібло».
«Штампувати» дорогоцінні медалі угорська плавчиха взялася й у Віндзорі, де вже виграла чотири відзнаки. Майстриня на всі руки — Хоссу виграла 400 метрів комплексним стилем, 200 м батерфляєм та 100 м на спині.
Остання дисципліна раніше не входила до числа улюблених Катінкою змагальних випробувань. Утім, спеціалізуючись в «комплексі», «залізна» угорка дуже добре освоїла й цей вид «ізольованого» плавання, котрий з 2014 року регулярно почав приносити їй золоті нагороди.
Українська плавчиха Дарина Зевіна від самого початку своєї спортивної кар’єри краще за все пливла на спині. При цьому саме 25-метровий басейн став для киянки головним місцем збору престижних нагород, де вона в 2012 році в Стамбулі виловила наразі найвищу свою медаль — «золото» ЧС на «короткій» воді на дистанції 200 м.
Напевно, зайве говорити, що повторити свій успіх чотирирічної давнини у Віндзорі Зевіній не дозволила невтомна Хоссу, яка у фіналі випередила нашу співвітчизницю майже на півтори секунди. Водночас у битві за «срібло» Дарина випередила імениту австралійку, олімпійську чемпіонку Пекіна-2008 та Лондона-2012 в естафеті, — Емілі Сібом.
Думається, що для Зевіної, котра ніяк не може підкорити «олімпійський стандарт», перемога над титулованою плавчихою з Австралії, котра, до слова, Олімпіаду в Ріо-2016 завершила зі «сріблом» комбінованої естафети, має додати впевненості у власних силах. Відзначимо, що на попередньому чемпіонаті світу на «короткій» воді Зевіна виборола «бронзу» на дистанції 100 м на спині.