Рада стає рекордсменом по позбавленню депутатів недоторканості

09.12.2016
Рада нинішнього скликання стане, мабуть, рекордсменом за кількістю нардепів, позбавлених своїми колегами імунітету. У травні 2015-го Верховна Рада проголосувала за зняття недоторканності з депутатів Сергія Клюєва та Сергія Мельничука за поданням Генеральної прокуратури.

За рік по тому — у липні 2016 року — депутатського захисту позбувся Олександр Онищенко. Учора ж парламент дав згоду на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата з «Опозиційного блоку» Вадима Новинського. За це проголосували 228 депутатів.
 
Нагадаємо, що Новинський фігурує у справі про викрадення 2013 року помічника колишнього предстоятеля Української православної церкви та узурпації влади екс-президентом Віктором Януковичем. Як пояснив перед голосуванням Генпрокурор Юрій Луценко, суть інкримінованого Новинському обвинувачення полягає у незаконному позбавленні волі архієпископа Олександра Драбинка. 
 
«Янукович із червня 2013 року по лютий 2014-го намагався створити умови для узурпації влади, зокрема через призначення на вищі церковні посади лояльних до нього людей, шляхом тиску на митрополита Володимира», — зазначив Луценко.

«Роль Новинського полягала у доведенні до логічного кінця плану Януковича щодо усунення з посади митрополита», — додав Генпрокурор. Сам фігурант справи назвав це «фантазіями» і «політичним переслідуванням». «Я не був посібником якихось неправомірних дій колишнього керівництва МВС», — заявив Новинський.
 
Також Верховна Рада ухвалила урядовий законопроект про заборону ввезення в Україну з Росії книг антиукраїнського змісту.

За відповідне рішення проголосували 237 депутатів. Закон передбачає дозвільний принцип для книг російського походження. Це не стосуватиметься російськомовних книг, виданих в Україні (за винятком окупованих територій).

Дозволи на ввезення надаватиме громадська рада. Закон передбачає, що після його ухвалення кількість книг, які будуть дозволені для ввезення, буде обмежено 10 примірниками на людину.