Повернутися б у «совок»: більше половини росіян жалкують про розпад СРСР

06.12.2016
Більше половини росіян (56%) жалкують про розпад СРСР, а 51% відсоток вважає, що цього можна було уникнути, про що свідчать результати опитування «Левада-центру», що їх наводить «Інтерфакс».

Лише 29% респондентів висловили думку, що розпад Радянського Союзу був неминучий. Не жалкують про це 28%, а 16% не можуть визначитися в цьому питанні. 
 
Також опитування показало, що з приводу розпаду СРСР не жалкують 28% російських громадян. Більшість респондентів (53%) назвали найсумнішим наслідком розпаду СРСР «руйнацію єдиної економічної системи».

А 43% опитаних вважають, що, з огляду на це, «люди втратили відчуття причетності до великої держави». Майже третина опитаних (30%) жалкують, що втратили відчуття того, «коли ти скрізь почуваєшся, як удома».
 
«Безвідповідальну та безпідставну «бєловєжську змову» Єльцина, Кравчука та Шушкевича» 29% назвали головною причиною розпаду СРСР. Одночасно майже кожен четвертий (23%) бачить у цьому «проіскі врагов» — мала місце «змова ворожих СРСР закордонних сил».

При цьому, однак, лише 12% росіян підтримують відновлення СРСР у його попередньому вигляді. Натомість чверть опитаних вважає оптимальним «об’єднання кількох республік, за бажанням, у більш тісні союзи». Раніше опитування того ж «Левада-центру» показало, що дві третини росіян бажають бачити Україну добросусідською країною.