Так забажала шия: глава уряду Нової Зеландії звільнився за наполяганням дружини

06.12.2016
Так забажала шия: глава уряду Нової Зеландії звільнився за наполяганням дружини

Пані Брона не захотіла ділити свого чоловіка з його роботою.

Для новозеландців у понеділок стала шоком заява прем’єр-міністра Нової Зелан­дії Джона Кі про бажання піти у відставку за сімейними обставинами.

55-річний Кі, екс-банкір та мультимільйонер, очолював уряд країни з 2008 року.

Він мав високу підтримку населення, зокрема завдяки успішним діям під час фінансової кризи, мав високий міжнародний авторитет. Місцеві ЗМІ називають Джона Кі «тефлоновим Джоном», тому що він не був заплямований практично жодним скандалом. Як повідомив Кі на вчорашній традиційній щотижневій прес-конференції, цей крок зумовили сімейні обставини, деталі яких політик не уточнив. Про свої подальші плани 55-річний Кі також не повідомив. 
 
Нинішній міністр фінансів Білл Інгліш тимчасово виконуватиме обов’язки глави уряду до наступних виборів. Офіційно Джон Кі подасть у відставку 12 грудня, і того ж дня рішення про нового прем’єра ухвалюватиметься на з’їзді Національної партії Нової Зеландії, главою якої він є. На зібранні також оберуть нового голову партії.
 
Популярний національний лідер назвав це рішення про відставку «найважчим, яке будь-коли робив». Він додав, що ухвалив таке рішення з особистих причин, але потім відкинув повідомлення ЗМІ, що його 52-річна дружина начебто поставила йому ультиматум. Проте визнав, що робота вимагала величезних жертв «від тих, хто мені найдорожчий», а його діти відчували «над­звичайний рівень вторгнення» у їхнє життя.
 
Пізніше в інтерв’ю радіопрограмі «Ньюсток» він ще раз заперечив, що дружина поставила йому ультиматум: «Ми говорили про це, і вона хотіла б, аби я більше часу проводив удома, але жодного ультиматуму не було». Та новозеландські ЗМІ, і не лише бульварні, наполягають на тому, що таке рішення Кі прийняв під тиском своєї дружини Брони.
 
ЗМІ змальовують цю подружню пару як політичних Ромео і Джульєтту. Вони навчалися разом у Бернсайдській вищій школі у новозеландському місті Крайтчерч. Брона була на два курси молодшою, а пара познайомилася завдяки сестрі Брони — Дженні. Джон допомагав Дженні у певних предметах, і одного разу до них прийшла за втіхою вся у сльозах Брона, яка завалила іспит з економіки. Немає міцнішої зброї, ніж жіночі сльози. За ними прийшло і кохання, і шлюб. І в шлюбі Брона не раз брала своє сльозами. 
 
Дівчина полюбляла розкішне світське життя, відвідини поп-концертів, контакти з зірками та подорожі світом. Чоловік, як людина дуже заможна, задовольняв всі її примхи. Але коли Джон Кі посів прем’єрське крісло, жінка відчула себе самотньою. Власні бажання виявилися вищими за відчуття того, що її чоловік робить щасливішою цілу націю. І гедоністична жінка доп’яла свого. Відразу після відставки Джона подружня пара вирушає у довготривалу навколосвітню подорож.