Ласкаво просимо у тропіки: 2016-й стає найспекотнішим роком за всю історію

06.12.2016
Останного місяця року саме час починати підбивати його підсумки. Отже, поточний 2016-й претендує на символічне звання найспекотнішого року за всю історію метеорологічних спостережень. Із такою сенсаційною заявою виступила Всесвітня метеорологічна організація ООН (ВМО) на конференції з клімату в Марракеші.
 
Експерти оголосили, що середня температура в першому півріччі була на 1,3°C вища, ніж наприкінці XIX століття. Зокрема, в деяких районах російської зони Арктики температура повітря була на 6-7 градусів вища за довгостроковий середній показник, наголошують у ВМО.

У багатьох інших арктичних і суб­арктичних регіонах Росії, на Алясці та на північному заході Канади норма перевищена принаймні на 3 градуси. Учені вважають, що тепер головним завданням людства є убезпечити себе від загальносвітового підвищення температури більш ніж на 1,5°C у порівнянні з доіндустріальним рівнем і в жодному разі не допустити підвищення на 2°C, що може обернутись для планети справжньою катастрофою, масштаби якої складно передбачити.

Окрім цього, неприємним сюрпризом стало те, що концентрація двоокису вуглецю в атмосфері, що створює парниковий ефект, перевищила в цьому році критично допустимий рівень — 400 частин на мільйон — і досягла рівня 407 частин на мільйон. «Для нас це було великим і дуже неприємним сюрпризом. А якщо висловлюватися відверто: ми побоюємося того, що може трапитися в найближчому майбутньому. Скільки ще неприємних сюрпризів нас очікують?» — риторично запитує директор програми дослі­дження клімату ВМО Девід Карлсон.
 
За словами генсека організації Петтері Тааласа, США і весь світ уже запізнилися. Швидкість темпів глобального потепління так важлива, оскільки зміна клімату і його наслідки відбуваються швидше і з великими ускладненнями, ніж очікувалося, зазначив він. Підвищення середньої температури атмосфери провокує такі природні лиха, як повені, посухи та урагани. До того ж зафіксували, що червень став 14-м поспіль місяцем, коли температура була рекордно високою як на суші, так і в океані. Це призвело до порушення екосистем і знебарвлення коралів. Так, у деяких частинах Великого Бар’єрного рифу біля берегів Австралії загинуло 50% коралів.
 
У ВМО також додали, що 2016-й стане третім роком поспіль, який б’є температурний рекорд.Фахівці прогнозують, що 2017-й так само буде спекотним роком, однак сподіваються, що температура не підніметься вище, ніж піднімалася за останні 20 років. 

А тим часом науковці оголосили, що вже до 2030 року обсяг викидів парникових газів необхідно скоротити приблизно на чверть більше обіцяного, інакше запобігти стрімкому глобальному потеплінню не вдасться. Тоді обсяг викидів досягне 54-56 гігатонн у перерахунку на вуглекислий газ.

Це значно вище за рівень 42 Гт, необхідний для того, щоб утримати підвищення температури повітря нижче двох градусів за Цельсієм порівняно з доіндустріальним рівнем. Про це йдеться в новій доповіді Програми ООН iз навколишнього середовища (ЮНЕП).

Експерти пояснюють, що 1 гiгатонна приблизно еквівалентна кількості викидів, що генеруються транспортом Європейського Союзу, включаючи авіацію, впродовж одного року. Автори доповіді закликають країни вкладати кошти в проекти з підвищення енергоефективності та активніше розвивати альтернативні джерела енергії.