«Сарана» хоче Маріуполь: на Донбасі загинули двоє захисників

02.12.2016
На східному фронті ворог активізував обстріли в останні дні. За даними штабу АТО, лише за минулу добу бойовики 30 разів відкривали вогонь по українських позиціях. Найбільше обстрілів, як і раніше, фіксують на маріупольському напрямку, в тому числі й iз важкої артилерії та мінометів.
 
Виходячи з цього, Рада нацбезпеки та оборони припускає, що російсько-окупаційні війська можуть спробувати загострити ситуацію на маріупольському напрямку в грудні 2016-го — січні 2017 року. Тобто не виключено локальні наступальні операції ворога в напрямку Маріуполя.   
 
 На думку секретаря РНБО Олександра Турчинова, «Маріуполь iз його портом і заводами для них — стратегічна мета», оскільки «деформована економічна модель окупованого Донбасу не може самостійно функціонувати без фінансових дотацій Росії».
 
Пан Турчинов додає, що росіянам, «як сарані, для виживання потрібні нові території, де можна поживитися, але наші воїни готові розчавити цю сарану».
 
Звісно, українські воїни стримують цю «сарану», проливаючи кров і накладаючи головами за незалежність України. Лише впродовж вівторка-середи загинуло двоє захисників України, поранено щонайменше п’ятеро бійців.  
 
 Так, у четвер місто Біла Церква прощалося з 22-річним молодшим сержантом 72-ї окремої механізованої бригади, розвідником Максимом Сломчинським, який загинув від осколкового поранення саме на маріупольському напрямку — поблизу села Кам’янка Волноваського району, 29 листопада.
 
Поховали Максима Сломчинського в Парку слави поруч з іншими полеглими воїнами Білої Церкви.
 
А вже 30 листопада вранці, під час мінометного обстрілу промзони Авдіївки, загинув боєць першої штурмової роти ДУК «Правий сектор», 40-річний Едуард Зебін iз позивним «Фізик».
 
«Вишколений боєць, який, незважаючи на втрати і всі негаразди, не жаліючи себе, тримав бій зі зброєю в руках», — написав командир першої штурмової роти ДУК «ПС» Дмитро Коцюбайло з позивним «Да Вінчі» на своїй сторінці у «Фейсбуцi».
 
Радник голови Дніпропетровської облдержадміністрації Тетяна Губа повідомила подробиці загибелі воїна. За її даними, захисник України отримав черепно-мозкову травму, несумісну з життям, але медики боролися за життя «Фізика» до останнього.
 
«Незважаючи на всі мінські та нормандські домовленості, наших бійців під Авдіївкою вкотре накрили із забороненого озброєння. Найближчими днями Євген «Фізик» збирався їхати в Полтаву. Батьки вирішили, що ховатимуть сина в Дніпрі. Вічна і незгасна пам’ять Героям, що віддали свої життя за Україну!» — написав про «Фізика» волонтер Борис Пенчук у «Фейсбуцi».
 
Водночас у штабі АТО про загибель цього воїна не згадали, тому що він був добровольцем і не підписував контракту із ЗСУ.